Wethouder: 'Structureler opvang bieden aan getroffen arbeidsmigranten Wouwermanstraat'

© Regio15
DEN HAAG - Na de grote brand in de Wouwermanstraat in de Schilderswijk onderzoekt de gemeente of de getroffen personen die werken als arbeidsmigranten structureler kunnen worden opgevangen. Dat zegt wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) zaterdag in Spuigasten op Den Haag FM.
In de nacht van woensdag op donderdag breekt rond 3.00 uur een brand uit in een woning aan de Wouwermanstraat. Als de brandweer aankomt, is het vuur al over meerdere woningen verspreid. De brand slaat ook over op de nabijgelegen moskee. Er vallen geen gewonden.
Tijdens het blussen van de brand blijkt dat in de kleine huizen veel arbeidsmigranten wonen. Omwonenden hebben het over tien tot vijftien mensen per woning. Deze zaterdag blijkt dat er nog 23 woningen onbewoonbaar zijn. Het gaat om 43 mensen die niet terug kunnen naar hun woning in de Wouwermanstraat.

'We mogen alles en iedereen op onze blote knieën danken dat er geen gewonden zijn gevallen'

Van Alphen is stadsdeelwethouder Centrum - waar de Schilderswijk ook onder valt - en is zelf ook bewoner van de wijk. 'We mogen alles en iedereen op onze blote knieën danken dat er geen gewonden zijn gevallen', zegt hij.
De wethouder zegt 'zeer getroffen' te zijn door alle hulpacties die meteen na de brand zijn opgestart door medebewoners, organisaties en moskeeën. 'Daar geef ik hen ondersteuning in, als dat nodig is', vertelt Van Alphen.

Structureler opvangen

'Er is ook een groep mensen die niet rechtmatig in Nederland mag verblijven - laat ik het zo maar even zeggen', weet de wethouder. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om arbeidsmigranten. 'Dus dat vereist mijn grote aandacht: hoe kunnen we die wat structureler opvangen?'
'We gaan goed kijken hoe deze mensen die hierdoor getroffen zijn, het beste kunnen worden geholpen. Hetzij door nieuwe huisvesting voor zover dat voor de hand ligt of anderszins. Het kan best zijn dat mensen zeggen: 'We gaan terug naar...', dan ondersteunen we ze daar ook bij. We zijn met die mensen in gesprek.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!