Atlantikwall Museum Scheveningen heropent met films over bombardement Bezuidenhout

© C.P.A. Kanters, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - Na bijna 20 maanden gesloten te zijn geweest gaat het Atlantikwall Museum Scheveningen deze zondag weer open. In het museum is meteen een nieuw project te zien: Bommen op de Stad, over het bombardement op Bezuidenhout.
In de twee ruimten in de manschappenbunker aan de Badhuisweg worden nu films getoond over de Duitse inzet van de V-2 raket en het tragische bombardement door de geallieerden op Bezuidenhout.
De loopgraaf wordt gebruikt voor de introductie aan de bezoekers. Op de wand van de loopgraaf zijn daarom permanente overzichtsborden geplaatst met informatie over het bombardement. De tentoonstelling zijn gericht op scholieren van groep 7, 8 en de brugklas.
Bombardement
Het was de bedoeling dat de raketten van de Duitsers - die in het Haagse Bos stonden - zouden worden geraakt met het bombardement. Maar door een fout kwamen de bommen terecht op de wijk. 550 mensen overleefden het bombardement niet en duizenden mensen raakten dakloos.
Eigenlijk zou dit deel van het museum vorig jaar worden geopend vanwege 75 jaar bevrijding, maar door de coronapandemie kon dat niet doorgaan. 'We zijn daarom trots om 4 juli de deuren voor bezoek weer te kunnen openen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!