GroenLinks wil verbod op demonstraties met gemotoriseerde voertuigen zoals tractoren

DEN HAAG - Als het aan GroenLinks ligt komt er een verbod op demonstraties waarbij tractoren of andere gemotoriseerde voertuigen gebruikt worden. De partij stelt dat voor nadat er eerder verkeersonveilige of bedreigende situaties ontstonden bij demonstraties, zoals bij de boerenprotesten.
'Het demonstratierecht is een groot goed, maar daar horen wat ons betreft geen gemotoriseerde voertuigen bij', vindt fractievoorzitter Arjen Kapteijns. 'De beelden van tractoren die met hoge snelheid door de binnenstad en over fietspaden rijden staan ons nog helder voor de geest. Het is een klein wonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Voertuigen die onder het mom van een demonstatie rondscheuren in onze stad moeten we gewoon niet willen met elkaar.'
Naast de risico's van protesten met voertuigen zijn demonstratielocaties niet geschikt voor de voertuigen. 'We hebben gezien hoe het Malieveld eruit ziet nadat er demonstraties met voertuigen hebben plaatsgevonden. Los van de vraag of die schade te verhalen is, is het veel eenduidiger om het gewoon niet meer toe te staan. Dat maakt de handhaving ook veel beter uitvoerbaar.'
'Wij zien tractoren en auto's niet als onderdeel van het recht op demonstratie. En daar lijkt het wel meer op', zegt Kapteijns. 'Waar het om gaat is dat voertuigen die als demonstratiemiddel worden ingezet dat we daar duidelijk over zijn dat dat niet past.' Wat dit eventueel zou moeten betekenen voor voertuigen die bijvoorbeeld als podium worden gebruikt is nog onbekend.
Woensdag wordt het demonstratiebeleid besproken met burgemeester Jan van Zanen, dan zal GroenLinks dit voorstel inbrengen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!