Culturele seizoen gaat van start op Lange Voorhout en bij cultuurankers in de stad

DEN HAAG - Het Lange Voorhout is dit weekend het toneel van het inmiddels uitverkochte Embassy Festival op zaterdag en het UIT festival op zondag. Tegelijkertijd worden in de zeven Haagse cultuurankers dit weekend ook activiteiten georganiseerd om het nieuwe culturele seizoen af te trappen.
Even struinen langs kraampjes en podia zit er door de coronamaatregelen niet in dit jaar. Daarom is besloten om op het Lange Voorhout een kleiner festivalterrein te maken waar de sfeer van het festival straks te vinden moet zal zijn. 'Het zal een lightversie zijn', vertelde Arthur Pronk van organisator PROOOST daar eerder over.
Het Embassy Festival vindt plaats op zaterdag 4 september, van 12.00 tot 23.00 uur, en een dag later is het Lange Voorhout het decor voor een aangepast UIT Festival tot 21.00 uur. Voor beide evenementen geldt dat er zitplekken zijn en dat er gereserveerd moet worden. Van 3 tot en met 5 september zullen er ook activiteiten zijn bij verschillende culturele instellingen in de stad, een overzicht vind je hier.
Activiteiten bij cultuurankers
Theater Dakota in Escamp organiseert vrijdag en zaterdag traditiegetrouw het Ook van jou-festival. Op vrijdag zijn daar de films YOU.NG – Your Online Usage Next Generation en The Human Voice te zien. De dag erna is er overdag muziek, theater, film en eten te vinden bij het cultuuranker. Daarbij zijn voorproefjes van het nieuwe seizoen te zien en is er voor kinderen onder meer een workshop van theaterschool Rabarber te bezoeken. Het hele programma vind je hier.
Theater De Vaillant viert de opening van het seizoen van vrijdag 3 tot en met zondag 12 september. Op de eerste dag is er de wereldpremière van LETH’S MENUET. Menuet is van oorsprong een Franse barokdans en past bij de knotsgekke en onmogelijke danskostuums van Studio Maky. 'Drie dansers van Lonneke van Leth Dans dragen speciale, grote en kleurrijke kostuums, die zorgen gegarandeerd voor een grote glimlach op de gezichten van de allerkleinsten tot alleroudsten!'
Daarnaast is er donderdag het Ches Noir’s Film Fest, een festival voor opkomende filmmakers die hun weg in de industrie proberen te vinden. Een volledig overzicht vindt je op de website van het cultuuranker in Centrum.
In Theater De Nieuwe Regentes wordt op vrijdagavond het culturele seizoen afgetrapt met dans, meidentheater, rap en andere kunstvormen. In de kleine zaal zal de documentaire InSpiRituals, Embrace the Unknown te zien zijn.
In Laak wordt door het Laaktheater het seizoen ook op vrijdag afgetrapt. het cultuuranker doet dat met de Laaksessies. Muziek, dans, spoken word en hip-hop zijn vanaf 19.00 uur de smaken die je kunt proeven in het theater.
Op Scheveningen is Muzee Scheveningen het toneel van het UIT Festival. Daar is vrijdag onder meer een sneak peek van de tentoonstelling Zout & Zoet, Vissermannen te zien. Daarnaast zullen de band Starfish en zangeres Serenad Bayraktar optreden.
Ook de bibliotheken van Loosduinenen Leidschenveen-Ypenburg vieren deze vrijdag de start van het nieuwe culturele seizoen. Die activiteiten zijn echter al volgeboekt.
Hoewel de meeste activiteiten gratis te bezoeken zijn is vooraf reserveren in veel gevallen wel gewenst. Check daarvoor de website van het festival of van de locatie waar je langs wilt gaan.
Onze Ambassade Festival
Het Den Haag FM-radioprogramma Tonka heeft zaterdag een eigen stage in OnzeAmbassade, als onderdeel van het Onze Ambassade Festival en het UIT Festival. Op het podium van het underground radiostation zullen Dj Kipkillah, Keta Gözlüm, Storm op de Maan, Miss Nixon, Duistere Bardo en Deirdre Direktor optreden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!