GroenLinks wil wijzigen van achternaam met link naar slavernijverleden makkelijker en gratis maken

Serpil Ates GroenLinks foto Gemeente Den Haag
Serpil Ates GroenLinks foto Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het wijzigen van achternamen moet gratis mogelijk zijn wanneer de achternaam een link met het slavernijverleden heeft. Daarvoor pleit GroenLinks. Ze wil dat Den Haag daarmee eenzelfde stad neemt als de gemeente Utrecht.
'Een achternaam beslist een groot gedeelte van je identiteit. Het kan bijzonder pijnlijk zijn om elke keer als je je achternaam noemt geconfronteerd te worden met het slavernijverleden van je voorouders', zegt raadslid Serpil Ates. 'Daarom wil ik me er hard voor maken om het wijzigen van je achternaam makkelijker te maken.' Het raadslid heeft er vragen over gesteld aan het stadsbestuur waarin ze vraagt on, net als in Utrecht, het mogelijk te maken om een achternaam gratis aan te passen.
Wanneer iemand nu een achternaam wil wijzigen komt in een 'dure en omslachtige procedure' terecht. Het wijzigen van een achternaam kost nu 835 euro en moet aangevraagd worden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. 'Daardoor is het voor veel mensen een te hoge (financiële) drempel om de stap te zetten hun achternaam te wijzigen', stelt de partij. GroenLinks wil dat de procedure wordt versoepeld en daarnaast dat de kosten van een eventueel psychologisch onderzoek door de gemeente worden vergoed.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!