Actievoerders Greenpeace voor en bovenop pand Tweede Kamer aangehouden

DEN HAAG - Activisten van Greenpeace zijn dinsdagochtend te vinden op het pand van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. De actievoerders vinden dat politici werk moeten maken van de natuurcrisis. Het actievoeren op het dak is door de gemeente verboden, activisten zijn door de politie aangehouden.
Op Twitter is te zien hoe de activisten door de politie worden aangehouden en afgevoerd. Wanneer een groep demonstranten wordt meegenomen klinkt er applaus.
'Wij hebben de eerste demonstranten bij het Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag aangehouden omdat zij na meerdere vorderingen weigerden te vertrekken', tweet de politie.
Directeur van Greenpeace, Andy Palmen, is tevreden over de actie: ‘Het is veilig verlopen, nu is de vraag wat het effect is.’
De gemeente Den Haag heeft laten weten dat deze demonstratie verboden is en dat de activisten gevorderd zijn om het dak te verlaten.
'De burgemeester heeft deze manier van demonstreren vanmorgen vroeg verboden', zo valt te lezen. 'Demonstranten zijn meermaals gevorderd het dak te verlaten. Voorbereidingen worden getroffen ze te verwijderen.'
'De stikstof sloopt onze Nederlandse natuur en dat moet stoppen', zegt directeur Andy Palmen dinsdagochtend tegen een verslaggever. 'We blijven zolang als nodig is.'
Wanneer de politiek niet snel actie onderneemt zal Greenpeace een rechtszaak tegen de Staat starten. 'De natuurcrisis wacht op niemand.' De actievoerders beklommen dinsdagochtend het pand van de Tweede Kamer. Op het dak valt 'Voorkom een rechtszaak, stop de natuurcrisis' te lezen.
'Nederland schendt al jaren Europese wetgeving die stelt dat de natuur niet mag verslechteren. De stikstofuitstoot moet NU drastisch omlaag om de unieke en meest kwetsbare natuur in Nederland te beschermen', stelt de organisatie.
Stikstofuitstoot
In mei zette Greenpeace al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid weet mediapartner Omroep West. In een zogeheten sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.
Eventuele consequenties voor de actievoerders horen erbij stelt Palmen: 'We staan hier met naam en toenaam. Iedereen is bekend. En dan hoort er misschien bij dat we een boete krijgen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!