LEES TERUG - Opnieuw sobere Prinsjesdag, dit jaar tóch met publiek en demonstraties

DEN HAAG - Door de coronamaatregelen golden er ook dit jaar beperkingen rond Prinsjesdag. Rondom de Grote Kerk waren voor het tweede jaar op rij zwarte schermen geplaatst, er was politie op de been en publiek was gevraagd Prinsjesdag thuis te volgen.
Lees hier het liveblog van Prinsjesdag 2021 terug.
Op Prinsjesdag ging mediapartner Omroep West op pad met Rob, hij is een van de politievrijwilligers die op deze dag aan de slag gaat. 'Dit zijn de leukste dagen.' Check hier de video.
Mbo-leerlingen aan de slag met make-up en haar van bewindslieden
Zonder make-up en met het haar nog in de war komen de vrouwelijke Tweede Kamerleden en ministers binnen in een kapsalon op de Denneweg in Den Haag. Het is een jaarlijkse traditie dat mbo-leerlingen de make-up en het haar verzorgen van de bewindslieden. Mediapartner Omroep West maakte een reportage.
'Financiële situatie wordt onhoudbaar'
Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos is niet te spreken over de gepresenteerde Miljoenennota. 'De financiële situatie wordt onhoudbaar; er moeten in de Rijksbegroting miljarden voor Den Haag worden vrijgespeeld, maar daar hebben we niks over gehoord', vindt De Mos.
De grootste partij in de gemeenteraad vindt het tijd dat het dreigement van 16 juni jongstleden op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt omgezet in een daad. Gemeenten gaven daar aan dat er vanuit het kabinet duidelijkheid moest komen over voldoende budget en bevoegdheden voor gemeenten.
'Als het Rijk ons met dramatisch D66-beleid laat verzuipen, moeten we niet blaffen, maar keihard bijten naar het Rijk', stelt De Mos.
Economische groei, koopkracht blijft gelijk
Het kabinet is positief gestemd: de nabije toekomst zier er op economisch vlak goed uit. Dat zei demissionair minister Hoekstra bij het aanbieden van de Miljoenennota. Het Centraal Planbureau gaat uit van een economisch groei van 3,9 procent dit jaar en 3,5 procent volgend jaar.
De koopkracht van Nederlanders blijft, gemiddeld genomen, gelijk of er zal een minimale vooruitgang van 0,1 procent zijn.
Kabinet doet 'gerichte investeringen'
Het kabinet mag dan demissionair zijn, het doet volgend jaar wel 'gerichte investeringen' die niet kunnen wachten, zegt Hoekstra bij het aanbieden van de miljoenennota. Er zijn namelijk bepaalde problemen die niet langer kunnen wachten. Hij noemt de investeringen in klimaatmaatregelen, de aanpak van ondermijnende criminaliteit en de woningmarkt.
Koffertje
Binnen een halfuur wordt demissionair minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), verwacht bij het Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg. Daar zal Hoekstra de miljoenennota aanbieden aan de Tweede Kamer.
Demonstranten niet welkom bij Kamergebouw
De politie heeft dinsdag rond half drie demonstranten tegengehouden die richting het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer trokken in Den Haag. De actievoerders, die voornamelijk demonstreren tegen het coronabeleid, werden eerder door de politie opgeroepen om van het Plein naar het Malieveld te gaan.
De politie te paard moest voorkomen dat er mensen naar het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg liepen en versperde de weg. De actievoerders zijn teruggedrongen en verderop ingesloten in een speciaal ingericht vak. Daar mogen ze demonstreren. Het gaat om zo'n twintig à dertig mensen, die leuzen roepen naar de politie als 'machtsmisbruik' en 'kapjes af'. Ook zijn er nog demonstranten elders in de buurt. Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht.
Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet eerder weten dat de menigte naar het Malieveld was verwezen omdat daar meer ruimte is. Ook was de demonstratie niet aangemeld en is er sprake van 'een slecht aanspreekbare organisatie', legt de zegsman uit.
Even voor vier uur in de middag waren bijna alle demonstranten weer vertrokken.
Troonrede
In de Troonrede stond koning Willem-Alexander stil bij de vele veranderingen die we het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Dat schrijft de NOS. Daarbij werden tevens de problemen op de woningmarkt en de stikstofuitstoot benoemd.
Er was ook aandacht voor de coronacrisis waar we al twee jaar mee te maken hebben. Op dat vlak moeten twee vragen beantwoord worden, sprak de koning uit. Zijn we voorbereid op een nieuwe pandemie en hoe zorgen we dat in de toekomst de zorg toegankelijk blijft.
Economisch staat ons land er goed voor en er zou daarbij ruimte zijn om verder te bouwen aan Nederland.
Aankomst Koningspaar
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn, na een korte autorit, aangekomen bij de Grote Kerk. Bij aankomst klonk, een enkele keer, het Wilhelmus. Andere keren klinkt het volkslied bij vertrek van het paleis en bij aankomst bij de parlementariërs, echter zou dat nu tweemaal kort na elkaar hebben geklonken omdat er geen rijtoer is.
Wethouder Robert van Asten (D66) vraagt zich op Twitter openlijk af of de rit niet per fiets gemaakt had kunnen worden.
Aanvang Verenigde Vergadering
In de Grote Kerk heeft de bel geklonken. Jan Anthonie Bruijn (VVD), de voorzitter van de Eerste Kamer, heeft stipt om 13.00 uur de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal geopend.
Achter een pilaar
In de kerk zal niet iedereen uitzicht hebben op de koning, door de onderlinge afstand die wordt gehouden zitten sommige Kamerleden achter een pilaar. Zo ook Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt): 'Ik volg het dit jaar dus op het scherm. (Vorig jaar had ik meer geluk).'
Demissionaire kabinet
Ook de ministers uit het demissionaire kabinet zijn aanwezig bij de gezamenlijke vergadering van beide Kamers. Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) lijkt de enige afwezige te zijn dit jaar: op initiatief van D66 wordt sinds 2019 een designated survivor aangewezen.
Coronademonstratie op Plein: 'Schaam je kapot!'
Zo'n 150 mensen demonstreren dinsdag aan het begin van de middag tegen de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Dat meldt mediapartner Omroep West. Met name de QR-code die vanaf komende zaterdag op meer plekken wordt verplicht, stuit op verzet. 'Schaam je kapot!', roepen demonstranten - onder meer medestanders van Willem Engel - tegen de politie.
Een minderjarige jongen staat tussen de protestanten op het Plein. Hij heeft er bewust voor gekozen om zich niet te laten vaccineren. 'Nu word ik buitengesloten. Ik vind het niet eerlijk dat mijn leven wordt beperkt', zegt hij. Een vrouw is van mening dat de kans heel klein is dat je vanwege corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. 'Die QR-code invoeren is een te grote maatregelen', vindt zij.
Publiek in binnenstad
Ondanks het verzoek om niet naar de stad te komen is er in de binnenstad aardig wat publiek te vinden op de route die Kamerleden afleggen naar de Grote Kerk.
Ook bij Paleis Noordeinde is aardig wat publiek verzameld. Men kijkt daar naar het vertrek van het Koningspaar, zij zullen per auto naar de Grote Kerk rijden. Er zal later vandaag bij het paleis ook geen balkonscene zijn, wel kan het publiek een rit in een koets maken.
Kamerleden naar Grote Kerk
Eerste en Tweede Kamerleden zijn rond de lunch vertrokken richting de Grote Kerk. Zij worden daar om 13.00 uur verwacht voor de start van de Verenigde Vergadering. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekken een kwartier later vanaf Paleis Noordeinde naar de kerk.
Poseren als Willem-Alexander of Máxima
Rond het middaguur wordt het steeds wat drukker in het centrum van Den Haag. Bij de Grote Kerk is een decor geplaatst van de balkonscène op Paleis Noordeinde. Oranjefans kunnen, en gaan, gewillig op de foto meldt mediapartner Omroep West.
Gluren bij Grote Kerk
Bij de Grote Kerk is 'vrij weinig' te zien, ziet verslaggever Pim Markering vlak voor de lunch. Dit doordat er rond de kerk zwarte schermen staan. Op die manier wordt het geen evenement waar publiek kan kijken. 'Ik heb hier toch een plekje waar ik wat kan zien', vertelt een vrouw terwijl ze door de hekken gluurt.
Johan Vlemmix
'Je moet hier gewoon bij zijn', vertelt Johan Vlemmix op Den Haag FM. De Oranjefan is elk jaar in Den Haag te vinden op Prinsjesdag, speciaal voor de feestelijke dag is hij vanuit Limburg naar onze stad gekomen in de hoop bij Paleis Noordeinde toch even te kunnen zwaaien naar de koning. Per auto zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Grote Kerk gaan. Er is dit jaar opnieuw geen rijtoer.
'Ik laat het maar op me afkomen'
Hanneke van der Werf maakt vandaag Prinsjesdag voor het eerst mee als D66-Kamerlid. 'Ik laat het maar op me afkomen vandaag', zegt ze in Haags Bakkie in gesprek met Nicolette Krul. De Kamerleden worden om 12.45 uur verwacht in de Grote Kerk om daar de Troonrede van de koning aan te horen.
Pieter Grinwis (ChristenUnie) zal eveneens voor het eerst als Kamerlid bij Prinsjesdag zijn. Na de verkiezingen stapte hij over van de gemeenteraad naar de Kamer. 'Vanmorgen eerst ontbeten met de kinderen want die zijn vandaag een dagje vrij', vertelde hij aan verslaggever Lieuwe van Slooten.
Prinsjesdag is traditiegetrouw de dag van de hoedjes, Van der Werf heeft echter gekozen voor een haarband. Haar collega Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) heeft gekozen voor een thematische outfit met een gekapte boom als hoge hoed. 'Bomen kunnen niet naar het Malieveld komen om te protesteren tegen biomassa, asfalt en de bio-industrie. Het is aan ons om ze te beschermen. En daarom zeg ik: kappen met kappen', zegt ze in een video.
Prinsjesdagviering
Op de ochtend van Prinsjesdag vindt de jaarlijkse Prinsjesdagviering plaats in de Jacobuskerk. Met de viering willen deelnemende religies en levensbeschouwingen een positieve en bemoedigende boodschap aan bestuurders, politici en burgers geven.
Burgemeester Van Zanen
'Het is bescheiden, maar het gaat gebeuren', zegt burgemeester Jan van Zanen (VVD) dinsdagochtend tegen mediapartner Omroep West. Wat hij wel jammer vindt, is dat voor het tweede jaar op rij alle festiviteiten niet doorgaan vanwege de nu geldende coronamaatregelen. En dat terwijl de anderhalvemeterregel vanaf aankomende zaterdag wordt verlaten. Kon Prinsjesdag op het laatste moment dan toch niet grootser doorgaan? 'Nee', antwoordt Van Zanen. 'Wij weten dit pas sinds heel erg kort geleden. Dat was niet te organiseren.'
'Er is hier niks te zien'
Naast het advies van de gemeente om Prinsjesdag via de televisie te volgen heeft ook de politie eenzelfde advies gegeven. 'Er is hier niks te zien', zo zegt politiewoordvoerder Marije Kuiper tegen mediapartner Omroep West. 'Wie het wil zien, kan het beste thuis televisie kijken.'
Demonstraties
Twee groepen hebben aan de gemeente Den Haag doorgegeven dat ze daar dinsdag, op Prinsjesdag, willen gaan demonstreren. Op het Plein, naast het Binnenhof, staat een protest gepland voor meer vrouwen en meer diversiteit in de politiek. Bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer willen vertegenwoordigers van jongerenclubs demonstreren tegen het leenstelsel.
In het centrum van de stad is ook een eenzame demonstrant tegen de QR-codes te vinden.
Aangepast programma
Opnieuw zal er geen rijtoer zijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, ook is er geen balkonscène bij Paleis Noordeinde. Tevens zal de Troonrede worden voorgedragen in de Grote Kerk, dit omdat in de Ridderzaal niet genoeg onderlinge afstand kan worden gehouden.
Geen publiek
Er zal geen publiek aanwezig zijn bij de aftrap van het nieuwe politieke jaar, er staan dit jaar wederom hekken en schermen rondom de kerk. De gemeente Den Haag heeft gevraagd om op Prinsjesdag niet naar de stad te komen, de ceremonie is vanaf 12.00 uur op televisie (NPO1) te volgen.
Programma:
  • 12.00 uur: Opstelling van de militaire erewacht bij de Grote Kerk en Kamerleden vertrekken vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer naar de Grote Kerk.
  • 12.45 uur: De leden van de Tweede en de Eerste Kamer nemen plaats in de Grote Kerk. Namens het kabinet zijn alleen de ministers aanwezig.
  • 13.00 uur: De voorzitter opent de Verenigde Vergadering.
  • 13.15 uur: Vertrek per auto van Koning en het Koninklijk gezelschap van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk.
  • 13.20 uur: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en het Koninklijk gezelschap komen aan bij de Grote Kerk. In de Grote Kerk spreekt de Koning de Troonrede uit.
  • 13.45 uur: Kamerleden keren terug naar hun eigen gebouwen.
  • 15.00 uur: De minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.
Wopke Hoekstra op Prinsjesdag.
Wopke Hoekstra op Prinsjesdag. © Ministerie van Financiën
Tot aan het einde van de middag gelden er verkeersmaatregelen: in de straten rondom de Grote Kerk is het tot 17.00 uur verboden fietsen, bromfietsen en scooters neer te zetten en tram 16 rijdt om tussen de haltes Statenlaan en Buitenhof.
Op Den Haag FM houden Nicolette Krul en Pim Markering je van 10.00 tot 12.00 uur op de hoogte van Prinsjesdag 2021. Daarna zijn Bas Muijs en Ivar Lingen te horen in een gezamenlijk programma van Den Haag FM en Radio West.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!