Politie onderzoekt beelden waarop agent geweld gebruikt tegen arrestant

DEN HAAG - De politie gaat onderzoek doen naar een aanhouding zondag op het Joubertplantsoen in Transvaal. Er zijn online beelden verschenen waarop te zien is dat een agent geweld gebruikt tegen een arrestant.
Op het Paul Krugerplein waren rond 13.30 uur meer dan vijftig mensen aanwezig. Sommigen droegen knuppels en hadden zwaar vuurwerk bij zich. Een deel droeg gezichtsbedekkende kleding, laat de politie weten. 'Toen zij de politie in het oog kregen, gingen zij direct de confrontatie aan', schrijft de politie. Daarna ging de groep naar het Joubertplantsoen.
Er werden meerdere mensen aangehouden nadat 'agenten werden geconfronteerd met excessief geweld door een groep van meer van vijftig personen. Daarbij werden agenten geslagen, geschopt en bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk', aldus de politie.
Beelden
Op sociale media verschenen beelden van de aanhoudingen. Een agent loopt met zijn wapenstok op een van de arrestanten af. Hij roept: 'Kankerzooi hier, laat de stad met rust!' Hij geeft de arrestant een schop en slaat hem of haar met zijn wapenstok. 'Je laat mijn wijk met rust en je laat mijn stad met rust', roept de politieman nog een keer. 'Een van de arrestanten roept: 'Ik heb niks gedaan!'
De politie onderzoekt de beelden en de aanhouding. 'Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhoudingen het geval', aldus de politie.
In totaal werden er negen mensen opgepakt voor openlijke geweldpleging. Hart voor Den Haag heeft raadsvragen gesteld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!