Stijn en Thijmen starten petitie: 'Geef jongeren vanaf 16 jaar stemrecht'

Stijn Warmenhoven (links) en Thijmen Zuiderwijk
Stijn Warmenhoven (links) en Thijmen Zuiderwijk
DEN HAAG - Het klimaat, onderwijs, de woningmarkt. Het zijn onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn, maar waar jongeren onder de 18 niks over te zeggen hebben. Dat moet anders vinden zeven politieke jongeren. Ze zijn een petitie gestart om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar, met als doel 'meer democratie'.
Volgens de initiatiefnemers van Jong Volwassen is het gat tussen de oudere generaties en de jongeren te groot. Zeker als het gaat om beleid dat belangrijk is voor de toekomst van jongeren. 'Als je die daar niet bij betrekt, maar ze skippen door ze geen kans te geven om te stemmen is dat zonde. Die kans moeten we niet laten liggen', zegt Stijn Warmenhoven, oprichter van YouthForClimateNL in het radioprogramma Bob Staat Op.
Zijn jongeren van 16 al klaar om te stemmen? Thijmen Zuiderwijk (JOVD) denkt wel van. 'In Oostenrijk hebben ze al stemverlaging. Daar blijkt dat jongeren er klaar voor zijn, dus ik denk dat Nederlandse jongeren dat ook zijn', aldus Thijmen.
Stemrecht, geen plicht
En je hoeft niet te stemmen hè, zegt Stijn. 'Het is geen stemplicht, het is een stemrecht.' Je moet er ook wel goed over nadenken, vindt Thijmen. 'Je moet niet dat stemhokje in gaan en denken: het gaat lijst drie worden, nummer achttien want dat is zo'n mooie naam.' Het gaat de initiatiefnemers vooral om de mogelijkheid.
Naast de petitie praten de jongeren ook met Kamerleden in de hoop dat er een wetsvoorstel komt over de verlaging van het stemrecht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!