Meer mannen dan vrouwen in top CDA-lijst, van huiswerkbegeleider tot jeugdtrainer Haag Atletiek

DEN HAAG - In de top-20 van de kandidatenlijst van het CDA staan meer vrouwen dan mannen: maar liefst elf vrouwen en negen mannen. Hoogste nieuwkomer is Hinke de Groot, de juriste en vrijwillig huiswerkbegeleider staat op plek drie. Op de voorlopige lijst staan verder veel nieuwe namen, maar ook bekenden uit de voetbalwereld, zoals de voorzitter van SVV Scheveningen en Lex Schoenmaker, zo maakt het CDA woensdagochtend bekend.
Na lijsttrekker Hilbert Bredemeijer staat ook op de tweede plaats een bekende naam: Kavish Partiman. Op dit moment is hij de fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. In de top-5 staan verder andere bekende namen uit de huidige fractie: raadslid Ismet Bingöl staat op vier en fractievertegenwoordiger Astrid Frey op vijf.
Kandidatenlijst CDA
Kandidatenlijst CDA
Na deze eerste vijf namen volgen de eerste onbekende namen op de lijst, zoals Mariska Neefjes op plek zes, die nu vrijwilliger is bij volleybalvereniging Kalinko. Ook op de plekken zeven en acht staan vrouwen: Louisa Owusu en Mandy Villasmil. Owusu wordt gezien als boegbeeld in de Afrikaanse kerkgemeenschap en de Arubaanse Villasmil is voor haar studie geneeskunde naar Nederland verhuisd.

Jeugdtrainer

De top-10 wordt compleet gemaakt door Morad Azerki op plaats negen, die nu jeugdtrainer is bij Haag Atletiek. Gemeenteraadslid en oud-horeca-ondernemer Cees Pluimgraaff neemt de tiende plek in. Pluimgraaff had lang een strandtent op Scheveningen en was voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.
Lex Schoenmaker
Lex Schoenmaker
Op de lijst - die maar liefst veertig kandidaten telt - staan verder bekende namen uit de voetbalwereld, zoals de voorzitter Ron Kleijn van SVV Scheveningen, 'mister ADO' Lex Schoenmaker en de oud-voorzitter van FC Den Haag, Pieter den Dulk.

Oud-wethouders Stolte en Klein

Natuurlijk ontbreken de oud-politici niet op de lijst, zoals oud-raadslid Michel Rogier (nu Statenlid in Zuid-Holland), oud-wethouders Wilbert Stolte en Karsten Klein, oud-Europarlementariër Wim van de Camp en de oud-Tweede Kamerleden Wytske Postma en Chris van Dam.
Oud-Tweede Kamerlid Wytske Postma
Oud-Tweede Kamerlid Wytske Postma
Op dit moment heeft het CDA drie zetels in de gemeenteraad. De partij zit in de coalitie en Bredemeijer is als wethouder verantwoordelijk voor onderwijs, sport en buitenruimte.

'Enorme verscheidenheid'

Bredemeijer is trots op de voorlopige kandidatenlijst: 'Onze samenleving kent een enorme verscheidenheid en dat is juist onze kracht.' Hij heeft alle vertrouwen in de voorgestelde kandidaten. 'Dit unieke team zal onze christendemocratische boodschap vol optimisme en overtuiging brengen.'
Tijdens de verkiezingscampagne focust Bredemeijer op de groei van de stad. Hij vindt dat - ondanks de toename van het aantal inwoners - het groen moet worden behouden en dat het voorzieningenniveau op peil moet blijven. ‘Als je vindt dat je als stad een bepaalde groei moet doormaken, dan hoort daar ook groei van groen en voorzieningen bij’, stelt hij. Bredemeijer wil dat bewaken. Daarnaast maakt hij zich zorgen over de verslechterde relatie tussen de gemeentelijke overheid en de inwoners van de stad.

Lijst nog niet definitief

De lijst is nog niet definitief, op 9 december mogen de leden van het CDA hun zegje doen over de voordracht. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar.
CDA-kandidaten Hinke de Groot en Morad Azerki zijn woensdag om 10.00 uur te gast in Haags Bakkie op Den Haag FM

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!