Oud papier, vuilnis en kleding weggooien? Zo werkt afvalinzameling rond de jaarwisseling

Vuilnis orac2 foto Julie
Vuilnis orac2 foto Julie
DEN HAAG - In de weken voor de jaarwisseling doe je er goed aan om eens te checken of jouw afvalbak nog wel wordt geleegd. Ook het plaatsen van bouw- en sloopcontainers is aan regels gebonden in de laatste maand van het jaar.
Om schade te voorkomen worden bijvoorbeeld de ondergrondse afvalcontainers (orac's) gesloten op 31 december en 1 januari en in sommige gevallen verdwijnen bovengrondse containers, die worden voor oud & nieuw weggehaald en zullen in het nieuwe jaar weer terugkeren.
Sowieso zijn op 31 december 2021 en 1 januari 2022 alle containers voor papier en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken dicht. Containers voor kleding zijn langer dicht: van maandag 27 december 2021 tot en met maandag 3 januari 2022, een hele week dus.
Ook aan huis zal niet alles worden ingezameld. Zo maakte de gemeente maandag bekend dat in de laatste week van het jaar (en de eerste twee dagen in het nieuwe jaar) er geen oud papier huis-aan-huis zal worden opgehaald.
Bouw- en sloopcontainers
Ook het plaatsen van een eigen afvalcontainer, voor bijvoorbeeld een verhuizing, is niet zomaar geregeld deze maand. Verschillende bedrijven die de containers kunnen leveren geven aan dat deze in de laatste maand van het jaar (8 december 2021 tot en met 1 januari 2021) andere regels gelden voor het plaatsen van de containers.
Een woordvoerder laat weten dat de gemeente ernaar streeft 'de jaarwisseling voor iedereen zo prettig mogelijk te laten verlopen'. 'Daarom spannen wij ons jaarlijks extra in om zoveel mogelijk vandalismegevoelig materiaal uit de openbare ruimte te verwijderen. Vooral losliggend en brandbaar materiaal vormt een groot risico en wordt rond de jaarwisseling van de straat verwijderd.'
Aanbieders van containers zijn 'met klem verzocht' om van 23 december tot en met 1 januari geen open bouw- en sloopcontainers in de openbare ruimte te plaatsen. Daarbij is ook verzocht om in de periode van 8 tot en met 22 december containers die worden geplaatst dezelfde dag voor 17.00 uur weer worden opgehaald. 'Wij doen hier dus een beroep op hun verantwoordelijkheid en geven daarmee ook een waarschuwing dat in het kader van de openbare orde en veiligheid we eventuele bouw- en sloopcontainers die we tegenkomen eventueel kunnen laten verwijderen. De kosten zijn dan voor de verhuurder.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!