VN-rapporteur over ME-optreden tijdens coronaprotest: 'Walgelijk voorbeeld van politiegeweld'

DEN HAAG - Nils Melzer, de speciale VN-rapporteur op gebied van marteling, is zeer kritisch over het optreden van de ME tijdens het coronaprotest op het Malieveld op 14 maart vorig jaar. Op Twitter schrijft hij: 'Het is een van de walgelijkste voorbeelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd'. Die Amerikaanse zwarte man werd door een politieagent om het leven gebracht. De politie-eenheid Den Haag vindt de 'stellige' uitspraken teleurstellend.
Melzer deelt op Twitter een filmpje van ME'ers die een man op de grond slaan. Hij zegt dat de politieagenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor marteling en hij wil dat 'deze wreedheid nu stopt'. Melzer heeft officieel protest aangetekend.

Vervolging

In december werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) twee agenten gaat vervolgen. Het OM vind het geweld waarmee de agenten in maart vorig jaar een demonstrant aanhielden buiten proporties. De man had een bijtwond en raakte gewond aan zijn hoofd.
De demonstratie liep destijds uit de hand. Daarom liet de burgemeester het protest ontbinden, waarna de politie omriep dat demonstranten het Malieveld moesten verlaten. De meeste demonstranten gaven daar geen gehoor aan, dus de politie begon met een gedwongen ontruiming.
Reactie politie
De politie-eenheid Den Haag laat weten het teleurstellend te vinden dat Melzer zulke stellige uitspraken doet op basis van enkele beelden, zonder kennis te nemen van de context. 'Nederland is een rechtstaat waar politieoptreden waarbij geweld wordt gebruikt wordt getoetst.' De politie vindt het belangrijk dat eerst de rechter oordeelt over de zaak.
Foto ter illustratie: een demonstratie op het Malieveld

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!