'Behoud grotere bufferzone tussen anti-abortusdemonstranten en kliniek'

Abortuskliniek aan de Van Beverningkstraat.
Abortuskliniek aan de Van Beverningkstraat. © Google Street View
DEN HAAG - De Haagse PvdA wil dat anti-abortusdemonstranten ook na corona op grotere afstand van de kliniek blijven demonstreren. Ook wil ze dat er strenger wordt gehandhaafd.
Eerder konden demonstranten aan de overkant van de straat, tegenover de kliniek, demonstreren. Door de coronamaatregelen waarbij ze onderling anderhalve meter afstand moeten houden staan ze op grotere afstand van de kliniek, op de Willem de Zwijgerlaan. 'Dit moet op z'n minst zo blijven, ook na corona', vindt raadslid Janneke Holman.
Het raadslid noemt de grotere afstand van demonstranten tot de kliniek goed nieuws, 'maar ook hard nodig'. Ze haalt daarbij voorbeelden aan van vrouwen die worden aangesproken wanneer ze naar de kliniek in de Beveringkstraat gaan. 'De intimidatie door demonstranten heeft een enorme impact op vrouwen, op het welzijn van vrouwen, en kan zelfs ronduit traumatiserend zijn', aldus Holman voor wie de maat vol is.
Ze vraagt daarom de burgemeester om de demonstratielocatie op de Willem de Zwijgerlaan de permanente locatie kan worden. 'Wat de PvdA betreft is dit het absolute minimum wat we aan zouden moeten houden qua afstand.' Liever ziet ze dat de 'bufferzone' nog groter wordt.
Dat vrouwen worden lastig gevallen worden vindt de politica 'onacceptabel'. 'Kiezen voor abortus is een recht, en vrouwen moeten veilig de kliniek kunnen bereiken zonder lastig gevallen te worden.' Daarbij wil ze dat er meet wordt gehandhaafd, 'want anti-abortusdemonstranten houden zich duidelijk niet altijd aan de afspraken'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!