Gouden Koets wordt voorlopig niet meer gebruikt

Gouden Koets met Maxima foto John van der Tol
Gouden Koets met Maxima foto John van der Tol
DEN HAAG - De Gouden Koets rijdt voorlopig niet meer door Den Haag. Het Koninklijk Huis heeft besloten de koets niet meer te gebruiken voor Prinsjesdag en andere officiële gelegenheden. Dat zegt koning Willem-Alexander vandaag in een videoboodschap.
'We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval', zegt de koning.
'Het heeft geen zin om wat gebeurd is door de bril van onze tijd te veroordelen en te diskwalificeren. Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing. In plaats daarvan is een gezamenlijke inspanning nodig die dieper gaat en langer duurt. Een inspanning die ons verbindt in plaats van verdeelt.'
Restauratie
De koets werd in 2015 voor het laatst gebruikt tijdens het traditionele ritje op Prinsjesdag. Daarna moest de koets worden gerestaureerd. De Gouden Koets ging uiteindelijk naar het Amsterdams Museum voor een tentoonstelling. Sindsdien gebruikte de koninklijke familie de Glazen Koets.
De koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging. Meer dan 1200 ambachtslieden werkten aan de koets. Het groot onderhoud begon in 2016. Specialisten uit binnen- en buitenland werken aan de koets, waarvoor bij de Koninklijke Stallen in Den Haag ook een restauratieruimte is ingericht.
Slavernijverleden
Er is al jaren discussie over de Gouden Koets. De ophef over de Gouden Koets gaat over een afbeelding aan de linkerkant. De Amsterdamse schilder Nicolaas van der Waay zou de toenmalige koloniën verheerlijken, met een onder meer knielende zwarte man namens Suriname en de Antillen. Dat wordt nu als racisme gezien.
Foto: John van der Tol

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!