Medische mondkapjes vanaf zaterdag verplicht in HagaZiekenhuis, HMC nog in beraad

Mondkapjes
Mondkapjes
DEN HAAG - In het HagaZiekenhuis zijn medische mondkapjes vanaf zaterdag 15 januari verplicht voor bezoekers vanaf 12 jaar. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
Bezoekers krijgen bij de ingang van het ziekenhuis het 'juiste mondkapje'. 'U mag het mondkapje alleen afdoen als de behandelaar dit tegen u zegt', aldus het HagaZiekenhuis.
In de ziekenhuizen van HMC zijn de medische mondkapjes nu niet verplicht. Ze liggen wel bij de ingang voor bezoekers, patiënten en medewerkers. HMC overlegt nog over een mogelijke verplichting. 'We wachten de landelijke richtlijnen van vanavond daarbij eerst nog af.' Vrijdagavond is er weer een persconferentie over de coronamaatregelen.
CE-keurmerk
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week dat mensen een zogeheten chirurgisch mondmasker (type 2) moeten dragen in publieke ruimtes en buiten waar je niet voldoende afstand kan houden, zoals winkelstraten en sportevenementen.
Aan het mondkapje zelf kan je vaak niet zien welk type het is. Volgens woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd moet je letten op een CE-markering en het typenummer II of IIR. 'Dat mogen producenten er alleen op zetten als de kapjes voor medisch gebruik zijn', zei de woordvoerder eerder tegen de NOS.
Foto ter illustratie: Unsplash

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!