Vier bestormers OPCW-gebouw twee weken langer in voorarrest

OPCW demonstratie
OPCW demonstratie © Regio15
DEN HAAG - null
Vier mannen die vrijdagmiddag zijn aangehouden bij de bestorming van het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan de Johan de Wittlaan blijven langer vastzitten. Hun voorarrest is met 14 dagen verlengd. Dat bepaalde de rechter-commissaris van de Haagse rechtbank maandag. Reden voor de verlenging van het voorarrest is dat de vier worden verdacht van openlijk geweld in vereniging tegen personen, van geweld tegen de goederen van een internationaal beschermde organisatie en van vernieling. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vier onder meer betrokken geweest bij geweld tegen een beveiliger en politiemensen. Afgelopen vrijdag werden 44 mensen aangehouden na de bestorming van het OPCW-gebouw. De overige veertig personen zijn vrijgelaten en moeten zich later voor de rechter verantwoorden. 'En wel voor lokaalvredebreuk, vernieling en geweld tegen de goederen van een internationaal beschermde organisatie', aldus
. 'Een groot deel van deze groep is tevens overgedragen aan de vreemdelingenpolitie (AVIM) voor controle op hun verblijfsrechtelijke positie.' Waar nodig hebben zij te horen gekregen dat ze moeten teruggaan naar hun land van herkomst. Demonstratie tegen vermeend gebruik chemische wapens De betogers demonstreerden vrijdag tegen het vermeende gebruik van chemische wapens door Turkije in Koerdische dorpen. De groep van 44 betogers klom met behulp van ladders over het hek aan de achterkant van het terrein van de OPCW. Vier van de aangehouden demonstranten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. Ook twee agenten raakten lichtgewond bij de aanhoudingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!