Bloemen voor Gandhi aan Hobbemaplein ter ere van Mensenrechtendag

DEN HAAG - null
Ter gelegenheid van Mensenrechtendag leggen de Partij voor de Dieren (PvdD) en het Sarnámi Instituut bloemen bij het monument voor Mahatma Gandhi (1869-1948) op het Hobbemaplein. Dit beeld, dat recent in ere hersteld is, staat symbool voor de geweldloze strijd.
Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, neemt namens het Sarnámi Instituut deel aan de bloemlegging. Dit instituut heeft het standbeeld geschonken aan de gemeente. Het standbeeld is onderdeel van het Nationaal Hindostaans Immigratiemonument.
Voor velen vormt Gandhi een inspiratie vanwege zijn geweldloze verzet, dat leidde tot de onafhankelijkheid van India. Ook nu nog biedt Gandhi inspiratie, aldus Barker (PvdD): 'Gandhi was zich er heel bewust van dat om de wereld te veranderen, je zelf het goede voorbeeld moet geven. Dit zie je terug in de manier waarop hij politiek bedreef en geweldloos actie voerde. Hij voegde de daad bij het woord. Daarmee slaagde hij erin mensen te inspireren en zijn idealen te verwezenlijken.'
Gandhi kaartte overconsumptie aan
Gandhi was overtuigd vegetariër en zette zich in voor een leefbare aarde. Hij zei: 'De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen, maar niet ieders hebzucht.' Daarmee kaart Gandhi volgens Barker een van de belangrijkste problemen van deze tijd aan: overconsumptie. 'We moeten minder consumeren om de aarde leefbaar te houden', zegt Barker. 'We kunnen allemaal een verschil maken door minder vlees te eten en te stoppen met het opstoken van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas.'
De Partij voor de Dieren bezoekt elk jaar op Internationale Mensenrechtendag (10 december) een monument om aandacht te vragen voor mensenrechten. In de afgelopen jaren legde de partij bloemen bij het Internationaal Homomonument op de Koekamp en bij het standbeeld van Mandela bij het Kunstmuseum.
Luister om 10.00 uur naar Haags Bakkie op Den Haag FM voor een gesprek met Robert Barker