De traditionele kerststol op z'n Surinaams, Duits en Pools

9a74e2b3-5184-37ef-9b05-1f00a00428dc
9a74e2b3-5184-37ef-9b05-1f00a00428dc
DEN HAAG - null
Hoewel kerst er door corona voor veel mensen anders uit zal zien, blijft één van de tradities in de meeste gezinnen overeind. Op tafel bij het kerstontbijt prijkt een kerst- of feeststol. Het luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, is een typisch Nederlandse traditie. Den Haag is een mengelmoes van culturen. Dus hoe ziet de kerststol er bij andere culturen uit? We gingen langs bij drie verschillende bakkers om het Surinaamse kerstbrood te proeven, te kijken wat de Duitse kerstspecialiteit is en te ontdekken wat de Poolse bakker serveert. Door:
Weihnachtsstol gevuld met marsepein Op de Theresiastraat in Den Haag vind je Baker's House, een Duitse bakkerij. Achterin de zaak schuift bakker Mouss Ghait een brood de oven in. Mouss is al dertig jaar bakker. Hij heeft zijn roots in Duitsland en is voor zijn liefde Hasana naar Nederland gekomen. Ze runnen samen de zaak. Terwijl Mouss aan het bakken is, vertelt Hasana over het brood. 'Het Duitse brood, stevig desembrood, is heel anders, veel zwaarder', legt ze uit. 'Dat merk je ook aan de Weihnachtsstol. Die voelt veel zwaarder dan een Nederlandse stol. De stol is gevuld met marsepein. Verder zitten er onder meer krenten, rozijnen, sukade en sinaasappel in.' Bij het maken van de stol wordt geen bakpoeder gebruikt. De stol is bedekt met poedersuiker. 'De Nederlandse stol is meer een krentenbol', mompelt Mouss zacht, terwijl hij trots zijn kerstbrood laat zien. 'Wat iedereen ook altijd heeft, zijn Zimtsterne, koekjes in de vorm van sterren. Er wordt veel kaneel in gebruikt. Verder is het een traditie in Duitsland om peperkoekenhuisjes te maken. Een leuke activiteit om met de kinderen te doen nu met de lockdown', glimlacht Hasana. [caption id="attachment_858778" align="alignnone" width="980"]

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!