Gemeente start op 26 plekken met uitdelen gratis menstruatieproducten

foto-maandverband-768x576
foto-maandverband-768x576
DEN HAAG - null
De gemeente is onlangs gestart met het uitdelen van gratis menstruatieproducten op verschillende locaties in de stad. Vrouwen en meisjes die niet voldoende geld hebben om zelf maandverband of tampons te kopen, kunnen hier gebruik van maken. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien meisjes en vrouwen soms geen geld heeft voor menstruatieproducten. 'Het is ontzettend schrijnend dat dit probleem er is in een rijk land als Nederland', zegt wethouder Arjen Kapteijns van Sociale Zaken. 'Menstruatie-armoede is niet alleen onveilig, maar vooral ook heel ongemakkelijk en verdrietig. Het zou fijn zijn als dit initiatief landelijke navolging krijgt.' Stichting Armoedefonds koopt de producten in en brengt ze naar de juiste locaties in de stad. Dit zijn de locaties waar de middelen het hardste nodig zijn, zoals de Voedselbank, ServicepuntenXL en locaties van de daklozenopvang. Daarnaast doen dertien middelbare scholen mee. In totaal zijn er 26 plekken waar meisjes en vrouwen gratis maandverband en tampons kunnen halen.
Internationale Wereldarmoededag
'De mensen die bij ons komen, hebben onvoldoende budget om te zorgen voor voedsel. Ik kan me heel goed voorstellen dat dan maandverband kopen een hele uitgave is, zeker als je ongeveer 7 euro per dag te besteden hebt', vertelt Jorg Sunderman van Voedselbank Haaglanden. Op 17 oktober is het internationale Wereldarmoededag. Een dag waar wereldwijd aandacht wordt besteed aan het uitroeien van armoede. Het Armoedefonds vraagt dit jaar extra aandacht voor stille armoede. Armoede is niet altijd zichtbaar. Zeker in Nederland niet. Zo groeien veel kinderen op in armoede, hebben meiden en vrouwen niet altijd geld voor menstruatieproducten en leeft een deel van de ouderen structureel in armoede. 'Armoede in Den Haag kunnen we niet alleen oplossen. Daarom ben ik zo ontzettend trots op dit initiatief', besluit wethouder Kapteijns.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!