Ophef over Kapteijns’ uitspraak over politie-optreden bij Extinction Rebellion: ‘Bizar'

WhatsApp Image 2021-10-18 at 17.12.46
WhatsApp Image 2021-10-18 at 17.12.46
DEN HAAG - null
De Haagse VVD reageert verontwaardigd op een uitspraak van wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) in het programma
Spuigasten
. De wethouder vindt dat niet alleen de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de afgelopen week 'af en toe het randje hebben opgezocht, ik vind ook dat de politie af en toe het randje heeft opgezocht'. Hij doelt daarmee op het politie-optreden. De demonstranten van Extinction Rebellion voeren vijf dagen lang acties in de stad. Ze bezetten meerdere keren drukke verkeerskruispunten. De politie pakt tientallen demonstranten op, maar ook twee journalisten en een fotograaf. Even later zijn zij weer vrij. https://youtu.be/Eg3WAwJfxig De uitspraken van GroenLinks-wethouder Kapteijns over het politie-optreden schieten bij de VVD in het verkeerde keelgat. ‘Wat een bizarre uitspraak!’, twittert fractievoorzitter Frans de Graaf van de VVD. ‘Ik heb schriftelijk gevraagd of deze uitspraak namens het college is gedaan. Zo niet, verwacht ik dat deze wordt teruggenomen’, vervolgt hij. VVD: 'In welk opzicht heeft politie het randje opgezocht?' De Graaf vraagt aan het stadsbestuur: 'In welk opzicht heeft de politie het randje opgezocht?' Als de uitspraken namens het college van burgemeester en wethouders is gedaan, wil de VVD'er weten: 'Wat vindt het college van deze uitspraak van een lid van het college?' https://twitter.com/Frans33/status/1450096237215199233? Ook heeft de VVD kritiek op het antwoord van de wethouder op een andere vraag in het interview. 'Op de vraag wat de wethouder van Sociale Zaken en Werk ervan vond dat kruispunten en wegen zijn geblokkeerd was het antwoord: 'Het is het recht van vrije meningsuiting en vrije demonstratie.' Hoe vindt het college deze uitspraak te rijmen met het recent in de gemeenteraad besproken geactualiseerd demonstratiebeleid, waarin expliciet is opgenomen dat het blokkeren van wegen niet mag?', aldus De Graaf. Bij de oud-burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroos (VVD) valt de uitspraak van Kapteijns ook verkeerd. Op twitter stelt hij dat 'een wethouder die ongefundeerd de politie beschuldigt op moet stappen'. Dat Kapteijns daarnaast het gedrag van de demonstranten goed zou praten, betekent volgens Aptroos 'wegwezen, je heel diep schamen en nooit meer terug in het openbaar bestuur.'
Een wethouder die strafbaar en gevaarlijk gedrag goedpraat en goedkeurt dient meteen op te stappen. Een wethouder die ongefundeerd de politie beschuldigt moet ook opstappen. En als je beide doet: wegwezen, je heel diep schamen en nooit meer terug in het openbaar bestuur.
— Ch. Aptroot (@AptrootC)
Haagse Stadspartij: 'Niet zo huilen, Frans' De kritiek van de VVD leidt vervolgens bij andere partijen weer tot reacties. 'Wat een bizarre ophef toch weer', vindt GroenLinks-fractievoorzitter Mariëlle Vavier. 'Dit waren vreedzame demonstraties. Een week lang, ja. Aangekondigd ook. Zonder trekkers die het Malieveld omploegden of demonstranten die grafkisten met namen van politici erop droegen.' https://twitter.com/HSPeterBos/status/1450139199634554880 Ook Peter Bos van de Haagse Stadspartij begrijpt niets van de ophef van de VVD-fractieleider. 'Niet zo huilen, Frans', zegt Bos. Daarnaast vindt hij dat De Graaf 'selectief aan het citaatshoppen' is, door een deel van de uitspraken van Kapteijns weg te laten. Bos: 'En die andere wethouder Martijn Balster (PvdA) zei in het interview: 'Nu ook journalisten opgepakt, heel twijfelachtig.' Daar durf je niets van te zeggen. Kapteijns moest zeker even ontgroend worden door de grootste partij in de coalitie.' Kapteijns: 'Met gemeenteraad evalueren' Fractievoorzitter Mikal Tseggai van de PvdA is juist verbolgen over een interview van lijsttrekker en wethouder Anne Mulder van de VVD. Tseggai oppert: 'Zal ik dan ook schriftelijke vragen stellen over deze uitspraken van jullie wethouder in het AD, Frans?' Bij
Spuigasten
geeft Kapteijns aan de klimaatproblematiek belangrijk genoeg is om aandacht voor te vragen. ‘Vanuit die achtergrond deel ik de urgentie’, zegt hij. Wel benadrukt hij dat de onrustige gang van zaken reden genoeg is om dit met de gemeenteraad te evalueren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!