Ontslagen ambtenaar moet gemeente 1,8 miljoen euro betalen na miljoenenfraude

Stadhuis.
Stadhuis. © Jorik Kleen (Unsplash)
DEN HAAG - null
De oud-ambtenaar van de gemeente die verdacht wordt van de miljoenenfraude op het stadhuis, moet de gemeente een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro betalen. Zo luidt woensdag het vonnis van de rechtbank. De 49-jarige Revelino A. wordt ervan verdacht 1.778.363,33 euro te hebben verduisterd. 'Dit komt neer op fraude en dat dit onrechtmatig is jegens de gemeente behoeft geen betoog', stelt de rechtbank in de civiele zaak die de gemeente heeft aangespannen. 'Hij heeft het er in zijn hoedanigheid van controller toe geleid, dat de gemeente vele betalingen heeft gedaan op valse facturen waartegenover geen prestaties stonden, en waar dus geen betalingsgrondslag voor bestond', betoogt de rechtbank. 'Gedaagde is voor schade aansprakelijk' 'Dat de gemeente hierdoor schade heeft geleden is evident en door de gedaagde op zichzelf ook niet bestreden. De gedaagde is voor deze schade aansprakelijk.' A. moet zich nog voor de strafrechter verantwoorden. Justitie vervolgt A. en zijn vrouw en twee andere personen voor de miljoenenfraude op het stadhuis. De twee andere personen zijn eigenaren van bedrijfjes waar rekeningen naartoe zijn gegaan waarvoor geen diensten zijn geleverd. Wirwar van bv's In juli vorig jaar wordt bekend dat de gemeente Den Haag de ambtenaar op staande voet heeft ontslagen.
. De man werkt sinds 2010 voor de gemeente, als controller voor de Dienst Stadsbeheer. Volgens de gemeente sluist hij
1,7 miljoen euro weg, naar bedrijven die aan hem te linken zijn. In totaal zijn 58 facturen ontdekt waar iets mis mee is. Zo zou hij zijn handtekening hebben gezet onder rekeningen waarvoor geen diensten zijn geleverd. Beslag gelegd op huis, Porsche en contant geld
op de bezittingen van de man en diens vrouw. Het gaat onder meer om een huis, een Porsche van zo’n 24.000 euro die hij contant afrekende, en 80.000 euro contant geld. Via een kort geding probeert de ex-ambtenaar nog een eind te maken aan de inbeslagname. Tevergeefs: volgens de rechter kan de man niet aantonen dat de beslaglegging niet zou mogen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!