KNRM'er Paul een jaar na het surfdrama: 'Het is frustrerend dat alles goed ging maar we toch te laat waren'

Paul2
Paul2
DEN HAAG - null
'De pieper ging om 19.16 uur en om 19.21 uur hadden we het eerste slachtoffer er al uit', Paul van Rossum was een van de vrijwilligers van de KNRM die meehielpen met het zoeken naar vermiste surfers voor de kust van Scheveningen. Dinsdag is het precies een jaar geleden dat vijf mannen omkwamen in de kolkende zee. Ze waren kansloos in de dikke laag algenschuim. 'We waren er gewoon supersnel bij. En het is frustrerend dat alles goed ging maar we toch te laat waren. Behalve voor één'.
Door: Pim Markering en Sander Knura
'Het ene moment zit je thuis te eten, de pieper gaat en nog geen tien minuten later heb je gereanimeerd en een slachtoffer overgedragen aan de walploeg', vertelt Paul in het botenhuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij op Scheveningen. Inmiddels is hij twee jaar actief als vrijwilliger bij de KNRM. De avond van het drama snelde hij zich naar datzelfde botenhuis en stapte aan boord van de reddingsboot Kitty van Roosmalen. 'Toen we het hoekje om voeren was het eigenlijk totale chaos. Er waren mensen aan het wijzen vanaf de blokken. Daar drijft er één, daar drijft er één'. Via een speciaal luik achter in de boot probeerden Paul en zijn collega een drenkeling naar binnen te trekken. Maar de zee was wild; het waaide, er waren hoge golven en een dikke laag schuim.
tussen de blokken van het havenhoofd.
sloeg een krater in de Scheveningse surfgemeenschap. Voor strandtent The Shore ontstond een bloemenzee en op de rotsblokken van het havenhoofd verschenen vijf witte haringen ter nagedachtenis aan de vijf watermannen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!