Tbs met dwangverpleging voor Malek F., hof noemt hem 'volledig ontoerekeningsvatbaar'

DEN HAAG - null
Het gerechtshof in Den Haag heeft Malek F. in hoger beroep dinsdag tbs met dwangverpleging opgelegd. Dat meldt mediapartner
. F. stak in 2018 op Bevrijdingsdag drie willekeurige mensen neer in de buurt van de Haagse Hogeschool. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, maar volgens het Hof is F. volledig ontoerekeningsvatbaar. De slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag grote nadelen van steekpartij. Ze vinden dat F. (34) hun levens heeft verwoest met zijn 'monsterlijke daad'. Zo heeft een van hen elke nacht traumatische nachtmerries. 'Drie ja na dato hebben ze hun leven nog niet kunnen oppakken. De ontwrichting was enorm', luidde de condemnatie van het Hof dinsdag. Dat de rechtbank de Syriër alleen tbs had opgelegd en geen celstraf, noemden de slachtoffers shockerend. De rechtbank oordeelde in 2019 dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Het OM ziet in hoger beroep geen bewijs meer voor een terroristisch motief en vroeg hiervoor vrijspraak. In de visie van het OM was F. boos en gekrenkt na het verliezen van zijn woning en ontevreden over zijn behandeling in een GGZ-kliniek. Bovendien was zijn verzoek tot naturalisatie afgewezen. Volgens het OM wilde F. zich laten doodschieten door de politie. Psychose F.'s advocaten zeggen dat hij heeft gehandeld in een psychose veroorzaakt door schizofrenie. Volgens de verdediging was geen sprake van voorbedachte raad en had F. evenmin een terroristisch oogmerk. F. zou hebben gedacht dat hij werd achtervolgd, en dat iemand hem van zijn geloof wilde brengen. Volgens behandelaars had F. last van een paranoïde, psychotisch wereldbeeld. De behandelaars gaven dinsdag tevens aan geen tekenen van radicalisering bij F. te zien. Het was volgens hen niet mogelijk om een volledig inzicht in de psyche van F. te krijgen, maar wel dat de druk van zijn waanbeelden groot was. Ook het Hof leek die conclusie te delen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!