Roep om oplossing voor dieronvriendelijke kades: 'We halen dode katten uit het water'

Dieronvriendelijke kade
Dieronvriendelijke kade
DEN HAAG - null
Er moeten betere maatregelen komen voor de dieronvriendelijke kades. Dat vinden de Dierenambulance en de Partij voor de Dieren. Veelal zijn de gracht en de kade gescheiden met een dikke reep beton of ijzer, waardoor dieren niet makkelijk op de kant kunnen komen en daardoor kunnen verdrinken. Willemsvaartschipper Chris Schram zag ook dat dieren problemen hebben de hoge kades. 'Zodra vogels het ei uit komen, zijn ze niet meteen in staat om te vliegen, maar hun moeder neemt ze dan wel mee het water in', vertelt hij. 'Dan is het zwem, zwem, zwem, zwem, zwem, moe en afgelopen.' De Dierenambulance onderstreept dat dieren snel in het nauw kunnen raken in de Haagse grachten. 'We halen soms dode katten uit het water', vertelt Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag. Er zijn ook succesverhalen waarbij de kat wordt gered, maar daardoor kan een kat een flink trauma oplopen.
'Wallies'
Chris Schram nam na zijn observaties contact op met de Partij voor de Dieren, die toevallig al met een plan bezig waren. De partij gaat schriftelijke vragen stellen en zoekt naar oplossingen. 'Je zou kunnen denken aan scheepstouwen, waardoor katten uit het water kunnen klimmen', vertelt raadslid Robin Smit. Dit soort touwen worden nu af gebruikt in de gemeente Leiden. De gemeente heeft plankjes neergelegd in het water, zodat meerkoeten daar hun nestje op kunnen maken en katten een tijdelijke toevlucht in vinden, maar er is maar één hard varende boot nodig om dat plankje aan diggelen te helpen. Smit heeft hier ook een oplossing voor gevonden, afgekeken van de gemeente Delft. 'Daar heb je de wallies, dat zijn ijzeren plankjes die veel meer stabiliteit geven om bijvoorbeeld nesten op te bouwen.' [caption id="attachment_834153" align="alignnone" width="409"]

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!