Aanhoudingen na afloop van pro-Palestijnse demonstratie op Malieveld

Politie
Politie
DEN HAAG - null
De politie heeft zaterdagmiddag een 'handvol' mensen aangehouden na afloop van de rustig verlopen pro-Palestijnse demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Volgens een woordvoerder werd er met stenen naar agenten gegooid. De Mobiele Eenheid werd ingezet om te voorkomen dat een groep demonstranten het centrum van de stad in zou gaan. Momenteel is de situatie rustig volgens de politiewoordvoerder, aldus mediapartner Omroep West.
In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen. Op het Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. Ze hadden vlaggen bij zich en er werd geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers was onder meer Tunahan Kuzu van DENK.
De demonstratie verliep rustig, maar aan het eind van de bijeenkomst op het Malieveld moest de politie toch ingrijpen. Toen een groep van ongeveer tweehonderd mensen van de Koekamp richting het Centraal Station liep, kwam de ME in actie met busjes en paarden. De politie vroeg de aanwezigen naar huis te gaan en probeerde te voorkomen dat de actievoerders richting de binnenstad gingen.

Agent getaserd en geslagen

Een 26-jarige man uit Woudenberg is aangehouden, nadat hij een agent verwondde. De man begon een discussie met de demonstranten op het Malieveld. Toen de politie hem daarop aansprak, sloeg hij een agent in het gezicht en taserde hij de agent op zijn veiligheidsvest. De agent raakte gewond door de klap, meldt de politie op Twitter. Bij de arrestatie van de man werd pepperspray gebruikt.
Ook op het Plein kwamen zaterdagmiddag zo'n tweehonderd mensen bijeen. Ze hadden vlaggen en spandoeken bij zich met teksten als: 'Free Palestine, end the occupation' en 'Palestine is love'. Ook op de Hofplaats kwam zaterdagmiddag een groep mensen bij elkaar om te demonstreren.
Geweld tussen Israël en Palestijnen
Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Er is voor de vijfde nacht op rij over en weer geschoten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!