Brand in de Schilderswijk na uren blussen onder controle

Brand Schilderswijjk
Brand Schilderswijjk
DEN HAAG - null
De brand die sinds afgelopen nacht woedde in de Schilderswijk is na uren blussen onder controle, meldt
De brandweer kreeg rond 3.00 uur melding van een brand in een woning in de Wouwermanstraat, maar eenmaal ter plaatse bleek dat het vuur zich over meerdere huizen had verspreid. Ook de Alfath Moskee stond in de brand. Er zijn zover bekend geen mensen gewond geraakt. Veertig huizen zijn onbewoonbaar door de brand.
Opvang
De brandweer kreeg rond 03.00 uur melding van een brand in een woning in de Wouwermanstraat, maar eenmaal ter plaatse bleek dat het vuur zich over meerdere woningen had verspreid. Tientallen huizen in de Wouwermanstraat werden ontruimd. Een deel van de bewoners die hun huis uit moesten, wordt opgevangen in Talenthuis in de Ferdinand Bolstraat in Den Haag. De gemeente kijkt naar hotels voor deze bewoners. Voor sommige geëvacueerden is al een hotel gevonden. https://twitter.com/JorindaTeeuwen/status/1395244161830465537 De brand is nog steeds niet onder controle en er wordt nog steeds geblust. 'Door de constructie van het dak breidt de brand zich nog steeds uit', vertelt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer heeft inmiddels ook een drone ingezet. Burgemeester Jan van Zanen was vannacht bij de brand. Aan het begin van de raadsvergadering begon Van Zanen over de brand. 'Grote bewondering voor de vrouwen en mannen die dat werk doen. Maar ik heb ook ontredderde mensen gezien. Dat waren er velen. De bewoners zijn goed opgevangen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het leek me goed om daar toch mee te beginnen, want we hebben allemaal de beelden gezien. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Mijn hemel.'
'Weet niet wat ik moet zeggen'
Verslaggevers Lieuwe van Slooten en Erik Kooijman waren aanwezig. 'We moeten allemaal goed uit de buurt blijven, er is nu ook instortingsgevaar', vertelde Lieuwe. Veel mensen stonden vannacht op straat. 'Heel heftig, dit is niet normaal. Ik weet niet wat ik moet zeggen', reageerde een buurtbewoner. Volgens hem wordt de Alfath Moskee, waar ook brand is uitgebroken, door de hele buurt bezocht. Meerdere ruimtes in de moskee zijn zwart geblakerd en de gebedsruimte staat onder water. De buurtbewoner heeft getroffen bewoners gesproken. 'Er wonen veel Bulgaren. Zij moesten hun huis verlaten. Ze bewaarden hun geld thuis, dus ze zijn nu alles kwijt. Ik vind het hartstikke zielig, ik moet er van huilen.'
Problemen in het verkeer
De hele wijk ligt vol met waterslangen, dit heeft grote gevolgen voor het openbaar vervoer en het verkeer in Den Haag. De Fruitweg richting Wouwermanstraat dicht en is er verkeerschaos in Spoorwijk en rond het Zuiderpark. Ook tram 9, 11 en 12 ondervinden de gevolgen. 'Zo is tram 9 opgeknipt in twee delen en rijden tram 11 en 12 een kortere route. Mensen kunnen op de Loosduinseweg overstappen op tram 2 en 4', aldus een woordvoerder van de HTM.
NL-Alert
Omwonenden krijgen het advies om hun ramen te sluiten en mechanische ventilatoren uit te zetten, in verband met de hevige rookvorming door de brand. Vanmorgen om 07:08 uur is er een NL-Alert uitgegaan. Omwonenden hebben contact opgenomen met de brandweer en geven aan dat ze last hebben van de rook.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!