Veel steun voor onder water gelopen Haags Voetbalhistoriemuseum

WhatsApp Image 2021-06-20 at 14.37.44 (1)
WhatsApp Image 2021-06-20 at 14.37.44 (1)
DEN HAAG - null
Het noodweer van afgelopen weekend heeft ook het Haags Voetbalhistoriemuseum aan de Koppelstokstraat hard getroffen. Boeken, foto's en voetbalshirtjes waren kletsnat. Voor eigenaar van het museum Rob Pronk was het een nachtmerrie, maar de steun die hij vanuit meerdere hoeken krijgt, doet hem goed. 'Eigenlijk is het net als vroeger in onze Haagse voetbalhistorie, iedereen staat voor elkaar klaar.' Op het moment dat de donkere wolken zich boven Scheveningen verzamelen weet Pronk eigenlijk al hoe laat het is. De hoosbui die vervolgens losbarst maakt het voor hem onmogelijk om op tijd thuis te komen op zijn fiets. Als het even later begint op te klaren en hij snel naar huis racet, treft hij tot zijn schrik een ondergelopen museum aan. De waterafvoerput achter zijn huis is overstroomd door de enorme hoeveelheid regen. Zijn museum, gevestigd in de garage, staat volledig blank. De schade is groot. 'Ik heb zoveel spullen dat ik veel in kartonnen dozen onder de bankjes had geschoven. Die dreven in het water toen ik aankwam.' Boeken, foto's en andere memorabilia zoals ingelijste shirts zijn drijfnat. Het steigerhout waarmee hij de muren van zijn garage heeft bedekt heeft zich volgezogen met water, en ook het groene tapijt op de vloer is niet meer te redden. De spullen die Pronk aan de muren heeft hangen en op kastjes heeft staan zijn er gelukkig goed vanaf gekomen.
Voetbalerfgoed
Al direct krijgt Pronk veel steun. Zo geeft het Haags Gemeentearchief tips om zijn natte foto's en boeken te herstellen. Via Twitter steken veel Haagse voetbalclubs het Haags Voetbalhistoriemuseum ook een hart onder de riem. 'Sterkte, niet opgeven en proberen alles te herstellen. Het is te mooi en belangrijk om verloren te laten gaan', reageert HVV Laakkwartier bijvoorbeeld. Ook vanuit de politiek is er steun. Zo wil Hart voor Den Haag / Groep de Mos dat de gemeente financiële steun gaat bieden voor het museum. 'Het is immers een stukje Haagse cultuur', zegt raadslid Nino Davituliani. Ze wil ook dat de gemeente kijkt naar een andere locatie voor het museum omdat de collectie van Pronk steeds groter wordt. 'Het gaat erom dat het Haags voetbalerfgoed bewaard moet worden voor de toekomst.'
Bijna drie jaar bezig geweest om iets moois op te bouwen met mn Haagse voetbalhistorie museum en nu binnen een half uur alles naar de klote. Ik weet het nu ff niet meer 😢 pic.twitter.com/CIKzt2JgZw
— HaagseVoetbalhistorie (@HVH_Twit)
Tonegido
In 2007 begon Pronk met de website haagsevoetbalhistorie.nl. Al snel kreeg hij vanuit de hele regio spullen toegezonden uit de Haagse voetbalgeschiedenis. 'In de loop der tijd werd het steeds meer. Het is een beetje uit de hand gelopen', zegt hij. Op een gegeven moment had Rob zoveel spullen dat hij besloot er een plekje voor te zoeken. Zo begon hij drie jaar geleden met het opknappen van zijn garage om er een museum van te maken. Die ruimte van 12 bij 5 meter staat inmiddels tjokvol museumstukken. Door de jaren heen heeft Pronk een aardige collectie bij elkaar geraapt. Onder de pronkstukken van de verzameling vallen onder meer de eerste Haagsche Courant Cup uit 1980 en de gedenksteen van H.V.V. De Ooievaars, de Joodse voetbalvereniging waarvan de leden tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna allemaal zijn vermoord. Ook heeft hij een originele poster van de wedstrijd ADO - Tonegido uit 1926, en nog heel veel meer. Pronk hoopt dat hij zoveel mogelijk beschadigde voorwerpen kan redden.
Foto: Rob Pronk

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!