Tachtig dakloze arbeidsmigranten worden per 1 mei weer op straat gezet

DEN HAAG - null
Zo'n tachtig dakloze arbeidsmigranten die nu vanwege de lockdown worden opgevangen in voormalig verpleeghuis de Lozerhof en de StayOkay vlakbij station Hollands Spoor, staan per 1 mei weer op straat. Dat schrijft mediapartner
. Deze groep heeft volgens de nieuwe opgestelde richtlijn niet langer recht op opvang. Vanaf 1 april worden nieuwe arbeidsmigranten die zich bij de opvanglocaties melden al niet meer toegelaten. Voor de lockdown leefden arbeidsmigranten die korter dan drie jaar in Nederland zijn en geen huisvesting konden vinden, op straat. 'Maar tijdens de coronacrisis waarbij iedereen zo veel mogelijk moet thuisblijven, werden de regels bijgesteld,' legt directeur Marlies Filbri van Stichting Straat Consulaat uit. 'Vanaf dat moment zagen we hoe groot deze groep eigenlijk is.' Filbri en haar collega-hulpverleners hoopten dat de regelgeving blijvend zou worden aangepast en gingen in gesprek met de gemeente. 'Maar dat hebben we dus niet voor elkaar gekregen,' zucht Filbri. 'Deze richtlijn is namelijk landelijk vanuit het ministerie van Volksgezondheid opgesteld. Daar kan de gemeente Den Haag niks tegen doen. Want dan krijg je het verhaal: waarom worden ze wél in Den Haag opgevangen, maar in Amsterdam en Utrecht niet?'

Alles aan doen de arbeidsmigranten nog aan werk te helpen

Stichting Straat Consulaat vangt in de Stayokay in de Scheepmakersstraat in Den Haag en in de Lozerhof zo'n tachtig arbeidsmigranten op. Het gaat hen aan het hart dat de arbeidsmigranten straks weg moeten. 'Ik vind het bijzonder triest,' reageert Filbri gelaten. 'We moeten ze letterlijk op straat zetten, ik kan het gewoon niet mooier maken.' Het ministerie van VWS geeft hulpinstanties tot 1 mei de tijd om de opvang van arbeidsmigranten af te bouwen. Filbri: 'We doen er nu alles aan om ze voor 1 mei nog aan een baan te helpen.' Dennis Lageweg van StayOkay bevestigt dat er in april een gesprek zal zijn met de dakloze arbeidsmigranten, hij verwacht dat zijn hotel na 1 mei enkel een plek zal zijn voor gedocumenteerde daklozen. De opvang van daklozen in StayOkay is onlangs verlengd tot 1 juni.

Reactie gemeente

De gemeente laat weten dat het niet zo is dat deze mensen ineens allemaal op straat staan. 'Om deze groep goed te begeleiden voor de periode na 1 mei gaan wij samen met de betrokken organisaties (bijvoorbeeld Barka) met deze mensen hierover in gesprek. Er zal worden gesproken over toekomstperspectief in Nederland, eventueel terugkeer naar land van herkomst of begeleiden naar een Landelijke Vreemdelingen Voorziening', aldus de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!