Groen, groener, groenst: verplicht groene daken bij hoge nieuwbouw

DEN HAAG - null
De gemeente gaat meer groene daken aanleggen. Het voorstel van de Partij voor de Dieren hierover is aangenomen door de gemeenteraad. Dat betekent dat bij bepaalde nieuwbouw het verplicht wordt om duurzame maatregelen te nemen, zoals groene daken. Ook gaat de gemeente de daken op eigen gebouwen vergroenen. Particulieren kunnen subsidie van maximaal vijftig procent krijgen voor een groen dak. Een groen dag is een dak waar kleine vetplantjes op zitten. Die houden meer water vast dan een regulier dak. Dat zorgt voor meerdere voordelen: de riolen stromen minder snel over na een regenbui, het isoleert het huis en het houdt de stad koeler. 'Een zwart dak wordt loeiheet door de kleur, die houdt warmte vast. Groen is een andere kleur en houdt water vast, dus warmt het minder op', legt Robert Barker van de Partij voor de Dieren uit in het radioprogramma Haags Bakkie. Leuk voor het klimaat, maar wat betekent het voor de portemonnee? 'Je energierekening wordt lager, want het isoleert beter. En de rioolbelasting kan naar beneden', legt Barker uit. 
Versteende wijken
Volgens de partij zijn veel wijken nog versteend, zoals de Schilderswijk en Transvaal. Die wijken zullen meer aandacht krijgen. 'Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen, of dat ze een subsidie kunnen krijgen. We scheppen nu meer duidelijkheid en gaan zorgen dat er meer groene daken in Den Haag komen', zegt Robert Barker van de Partij voor de Dieren. 'Sowieso is het moeilijk versteende wijken te vergroenen, er is weinig plek. Als je dan die daken kunt gebruiken om klimaatveranderingen te beperken, moet je die kans grijpen.' Bij nieuwbouw hoger dan 25 meter wordt 'natuurinclusief bouwen' verplicht. Ook gaat de gemeente in gesprek met woningcorporaties om ze te helpen bij het vergroenen van hun daken. 'Met die voorstel draagt iedereen een steentje bij aan het vergroenen en verduurzamen van de stad', aldus Barker.
Museon en World Forum
Volgens hem begint dat bij de gemeente zelf. De komende jaren krijgen gemeentelijke gebouwen zoals stadsdeelkantoren, wijkcentra en sporthallen een groen dak. Op verschillende plekken in de stad zijn al groene daken, zo zijn het
en het
al bedekt met groen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!