Sam heeft thuis een plantenasiel: meer dan 100 planten op 60 vierkante meter

WhatsApp Image 2021-04-02 at 15.20.46 (1)
WhatsApp Image 2021-04-02 at 15.20.46 (1)
DEN HAAG - null
Wie langs zijn huis in Bezuidenhout loopt ziet binnen overal planten staan. Sam Banckert en zijn huisgenoot runnen sinds 2019 een plantenasiel. Mensen kunnen planten brengen die ze niet meer willen, die ze te groot hebben gekocht of planten die ziek zijn. 'Wij lappen ze weer op en als ze dan weer gezond zijn, dan geven we ze weg.' Hoeveel planten Sam precies in zijn huis heeft staan weet hij niet. 'Wel meer dan 100.' En dat allemaal op zo'n 50 tot 60 vierkante meter. 'Er is nog best looproute en ruimte om tv te kijken', lacht hij.
Nieuwe planten Wanneer er een plant wordt gebracht is het eerste wat Sam doet: kijken waar de plant vandaan komt. 'Komt die uit Afrika, Azië of een noordelijk land? Dan heb je al een idee wat die fijn vindt: zonlicht of geen direct zonlicht, veel of weinig water.' Daarna krijgt de plant een plekje in huis of op het terras. Hele schema's om vervolgens bij te houden welke plant wanneer water moet, heeft Sam niet nodig. 'Je loopt gewoon een rondje en voelt even met je vinger in de pot. Is de aarde nat of droog?' Op een gegeven moment kent Sam zijn planten zo goed dat hij precies weet welke wanneer water moet hebben. Hij heeft daar een handig ezelsbruggetje voor: 'Hoe dikker en groener het blad, hoe minder water. En hoe dikker de stam hoe minder water'. Sam legt uit dat planten vaak zelf al een waterreservoir hebben. 'Bijvoorbeeld in de stam, zoals een ficus of aan de wortels zoals graslelies.' Weggooien is zonde Sam begon zijn plantenasiel omdat hij het zonde vindt dat mensen planten weggooien. 'Ik vind dat mensen planten te veel zien als meubilair. Het zijn gewoon levende wezens.' Zijn doel is dan ook niet alleen het redden van planten maar ook mensen meer bewust maken van planten. 'Zoals hoe ze communiceren en welke invloed ze op elkaar hebben.' Zo zette Sam twee gatenplanten expres naast elkaar. De een had gewoon bladeren, de ander helemaal niet. 'De plant met de bladeren heeft zijn luchtwortel in de pot van de ander weten te krijgen en geeft zo voedingsstoffen aan die andere plant. Zo houdt ze haar buurman, of -vrouw in leven.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!