Bewoners nieuwbouw Leyenburg zitten klem: geen plek in parkeergarage en geen recht op parkeervergunning

WhatsApp Image 2021-04-16 at 09.48.18 (1)
WhatsApp Image 2021-04-16 at 09.48.18 (1)
DEN HAAG - null
Het parkeerbeleid voor nieuwe bewoners van De Schoone Ley in Leyenburg is een zooitje. Sommige nieuwe bewoners van de appartementen vallen tussen wal en schip: ze hebben geen recht op een gemeentelijke parkeervergunning op straat, maar er zijn ook geen plekken meer beschikbaar in de gloednieuwe bewonersparkeergarage. Kortom: ze zitten klem en kunnen hun auto nergens kwijt. Een van de nieuwe bewoners is Dennis (niet zijn echte naam), hij is weken bezig geweest om een parkeerplek te regelen maar krijgt steeds te horen dat het niet kan, zowel bij de gemeente als via de beheerder die alles regelt namens zijn huisbaas. Dennis woont sinds september in zijn gloednieuwe huurhuis. Voor zijn werk als ZZP'er in de zorg heeft hij zijn auto hard nodig en dus ook een parkeerplek. Maar in de bewonersgarage is geen plek voor hem. 'Mijn huisbaas heeft geen parkeerplaats gekocht, dus bij het huurcontract zit geen parkeerplek', vertelt Dennis.
Bij het HagaZiekenhuis zijn 416 nieuwe appartementen gebouwd, het Haagsch Kwartier. Onder het complex ligt een bewonersparkeergarage. Daar is plek voor 242 auto's. Daarnaast is er ook een publieke parkeergarage, voor personeel en bezoekers van het HagaZiekenhuis, ook bewoners kunnen daar gebruik van maken.
Dennis probeert een parkeervergunning bij de gemeente aan te vragen. Maar dat lukt niet. 'Omdat in
MijnDenHaag
staat dat elke bewoner twee parkeerplekken heeft in de garage', heeft hij geen recht op een vergunning voor parkeren op straat. 'De gemeente heeft toen mijn kenteken geblokkeerd, zodat ik tijdelijk geen boete zou krijgen als ik op straat zou parkeren. Maar na een tijdje was dat weer gewijzigd en had ik in een week vijf bekeuringen.' In anderhalve maand tijd belt Dennis zo'n tien tot vijftien uur met de gemeente. Uiteindelijk geeft de gemeente hem tijdelijk een bewonersvergunning, 'omdat zij het ook niet weten', zegt Dennis. De gemeente liet eerder weten dat
. Wijkberaad Leyenburg is er niet blij mee, want de parkeerdruk is al maanden te hoog. 'De irritatie in de flat is even groot als in de buurt', vertelt Dennis.
:
In de plannen is een openbaar toegankelijke parkeergarage opgenomen met ruim 800 parkeerplaatsen. Deze zijn bedoeld voor bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis. Bewoners en bezoekers van de nieuwe appartementen parkeren deels in deze openbare garage en deels in een eigen aparte garage. In de omliggende woongebieden van het ziekenhuis is sprake van een hoge parkeerdruk. Om de parkeerdruk te beperken zal betaald parkeren worden ingevoerd of uitgebreid.
Wachtlijst voor parkeerplaats En Dennis is niet de enige die achter het net viste: 'De flat hangt vol met briefjes: wie heeft een plek over', vertelt hij. Ook Zayn (niet zijn echte naam) heeft geen parkeerplaats in de ondergrondse garage. Hij huurt een sociale huurwoning bij woningbouwvereniging Arcade Wonen. Die laat weten dat de woningen niet standaard met een parkeerplaats werden aangeboden. Arcade huurt 65 parkeerplaatsen van garagebedrijf APCOA. 'Maar op is op. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt', laat de woordvoerder van Arcade weten. Dat betekent dat Zayn nu op een wachtlijst staat voor een parkeerplaats. Maar hij denkt niet dat hij de komende jaren aan de beurt is voor een plekje. Wanneer hij zijn parkeerprobleem aankaart bij de woningbouw krijgt hij het volgende advies: 'U kunt gratis parkeren bij de Meppelweg en Zuidwoldestraat'. Van zijn huis naar de Meppelweg is minstens 10 minuten lopen. En als je pech hebt nog verder, want de Meppelweg loopt tot aan de Uithof, dat is meer dan een half uur lopen. Zayn voelt zich voor de gek gehouden: 'Als ik dit wist, had ik dit huis niet genomen'. En zelfstandig een plek huren in de publieke garage kan Zayn niet betalen. 'Een parkeerplek via Arcade is 55 euro per maand, zelf huren is 140 euro. Dat is behoorlijk veel.'
. 'Particuliere eigenaren hebben ons gebeld, dat ze hun auto niet kwijt kunnen', zegt Ingrid van Ruitenbeek van J&M VvE  Beheer. Volgens J&M klopt het dat bij sommige appartementen wel een parkeerplaats zat en bij sommige niet. 'Ontwikkelaar Heijmans heeft de parkeerplekken verkocht aan kopers. Een aanzienlijk deel is gekocht door projectontwikkelaar PATRIZIA Residential Den Haag, die twee blokken in bezit heeft, de overige parkeerplekken zijn in particulier eigendom gekomen', laat Van Ruitenbeek weten. 'Maar', zegt Van Ruitenbeek, 'huiseigenaren wisten wat ze kochten. Het is het risico van de koper.' Publieke 'ziekenhuisgarage' Helaas hebben huurders in de vrije sector daar niets aan. Die zijn afhankelijk van hun huisbaas en of die wel of geen parkeerplaats heeft gekocht. Wat wel kan is een
waar ook bezoekers en personeel van het HagaZiekenhuis kunnen parkeren. Maar dat is een stuk duurder dan een parkeervergunning op straat. Directeur Carlo Barten laat Den Haag FM weten: 'Wij hebben de publieke garage, gericht op bezoekers en personeel van het HagaZiekenhuis. Daarnaast is er een bewonersgarage met een aparte ingang. Die is gebouwd door de ontwikkelaar, voor de bewoners.' De directeur zegt verder niks te weten over de bewonersgarage. 'Ik heb geen beeld van hoe dat gaat.' Barten zegt wel dat enkele bewoners bij APCOA een abonnementsverzoek hebben ingediend. Bouwer Heijmans verwijst naar de gemeente In eerste instantie liet bouwbedrijf Heijmans weten dat zij 98 parkeerplaatsen hebben verkocht, en dat er niet meer beschikbaar waren. Op de vraag waarom er een complex van meer dan 400 appartementen gebouwd wordt, maar niet evenveel parkeerplekken beschikbaar zijn, kwam geen antwoord. Den Haag FM heeft Heijmans gedurende twee weken meerdere keren een aantal vragen gesteld. Maar uiteindelijk wil de bouwer niet reageren en verwijst naar de gemeente. Ook daar loopt het spoor naar antwoorden dood. Naar aanleiding van ons
hebben het CDA en D66 raadsvragen gesteld. Daarom wil de gemeente voorlopig geen antwoorden geven op vragen van Den Haag FM. 'De raad gaat voor', laat de woordvoerder van wethouder Robert van Asten (Parkeren) weten.
Op verzoek van de geïnterviewde bewoners zijn hun namen gefingeerd. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!