Heupairbag moet ouderen helpen om veilig te vallen

DEN HAAG - null
Er komt in Den Haag bij stichting Eykenburg een proef waarbij tien zelfstandige ouderen met een valrisico gebruik gaan maken van een heupairbag. De Haagse vinding, genaamd
Wolk
, betreft een zelfdenkende broek die onzichtbaar onder kleding kan worden gedragen en welke zich opblaast wanneer iemand dreigt te vallen. Door gebruik te maken van de heupairbag moeten pijnlijke en medisch soms complexe heupfracturen voorkomen worden. Sensoren in de airbag monitoren 500 keer per seconde elke beweging en herkennen een val direct, voordat de drager de grond raakt wordt de airbag opgeblazen zodat de val zacht is. De proef gaat een halfjaar duren. Volgens de gemeente Den Haag past de proef in het streven van het stadsbestuur om samen met onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen, kennisinstituten en zorgverzekeraars de gezondheid en het welzijn van Hagenaars te vergroten en gezondheidsverschillen zo veel mogelijk op te heffen. "En zo’n zorginnovatie als Wolk kan dus helpen om de bewegingsvrijheid van ouderen te vergroten en medische risico’s te verkleinen", zegt wethouder Kavita Parbhudayal. "Technologie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven te verbeteren. Die technologie moet dan wel bij de mensen passen en niet andersom. We zien enorme kansen; niet alleen in de technologische vernieuwing zelf, maar ook in de grote veranderkracht die ondernemers en investeerders in deze sector met zich meebrengen. Door die wereld te koppelen aan die van het sociale domein verwachten we zorg en ondersteuning slimmer te kunnen organiseren en vooral ouderen te helpen langer en aangenamer zelfstandig te blijven." De heupairbag is bedacht door Hans Schröder, in samenwerking met TU Delft is de huidige versie ontwikkeld.
Foto: Martijn Beekman

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!