Volle ondergrondse vuilcontainers zorgt voor irritatie bij bewoners

46183735-67EB-4C07-B37A-97F58C42587E
46183735-67EB-4C07-B37A-97F58C42587E
DEN HAAG - null
Inwoners uit de Haagse bomenbuurt zijn boos en teleurgesteld over de lange tijd dat hun ondergrondse restafval containers (ORAC's) vol zaten en niet geleegd werden. Maar ook het systeem om dit soort problemen bij de gemeente te melden zou nog wel verbeterd kunnen worden, aldus de buurtbewoners. Het resultaat van volle ORAC's is dat inwoners hun zakken met huishoudelijk afval toch bij de containers achterlaten. En juist dit kan zorgen voor zwerfvuil, stank, ongedierte en hinder voor omwonenden. "Ik ben boos omdat ik een week lang tegen een ORAC moet aankijken die vol was en omgeven was door allerlei rommel", zegt Eduard Bekker die vlak naast de ORAC aan de Populierstraat woont en er dagelijks zicht op heeft. Maar hij denkt wel te weten dat dit verband hield met de winterse periode van begin februari. Hierdoor moest Haagse Milieu Services (HMS), die in opdracht van de gemeente het huisvuil ophaalt, verwerkt en afvoert, wat legingen overslaan, met als gevolg volle ORAC's en meer bijplaatsingen.
Tekst loopt door na de video.
Ook Herman Poelsma woont in de buurt. Hij wilde bij de gemeente klagen dat er in de omgeving wel ORAC's geleegd werden, maar juist niet die in de Populierstraat. In het systeem om die melding te doen leek de betreffende ORAC echter niet te bestaan en werd hij meermaals uit het systeem gegooid, 'Toen had ik het eigenlijk helemaal gehad met dat ding", vertelt Poelsma aan Den Haag FM. Bekker heeft ook wel wat kritiek op het meldsysteem. Zo krijgt je melding wel een nummer, maar hoor je nooit meer iets over de status van de melding of wanneer ze het komen oplossen. Zo'n soort terugkoppeling zou wat hem betreft wel heel erg welkom zijn, want "Omdat ik vlakbij zit voel ik mij ook wel wat verantwoordelijk", stelt Bekker. "Als mensen hier langs komen en ze kijken zo geërgerd, dan trek ik mij dat ook persoonlijk aan. En ik kan dus niks doen dat is de bron van ergernis", aldus Bekker. Nog diezelfde middag werden de smeekbedes verhoord en werden de ORAC's aan de Populierstraat, toch nog onverwacht, geleegd. Poelsma wil eigenlijk maar één ding: "gewoon op een normale manier mijn vuil kwijt en dat er geen troep omheen gezet wordt, want dat laatste vind ik het ergste". Ondanks dat de ORAC's geleegd zijn, ligt er toch weer een vuilniszak naast de container. "Daar begrijp ik dus helemaal niks van", reageert Bekker. Met een zwierige worp gooit Bekker de vuilniszak demonstratief in de container. En dat dit kan nu de ORAC na anderhalve week weer leeg is, vindt hij eigenlijk wel een wonder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!