VVD 'annexeert' grond ANWB-gebouw Wassenaar

ANWB-hoofdkantoor.
ANWB-hoofdkantoor. © ANWB
DEN HAAG - Het gebouw van de ANWB in Wassenaar staat vanaf zaterdag in Den Haag. Het gebied wordt geannexeerd, als het aan de VVD ligt. Althans, dat is de ludieke actie van de liberalen, die hiermee aandacht vragen voor hun plannen voor het Benoordenhout.
Het hoofdkantoor van de ANWB ligt net in Wassenaar. De vereniging gaat het karakteristieke pand verlaten en naar Den Haag verhuizen. Voor het CDA was het een half jaar geleden reden om te pleiten voor een grenscorrectie, zodat het huidige hoofdkantoor van de ANWB op grond van Den Haag zou komen te liggen. Daardoor zou de stad invloed krijgen op de bouwplannen op het terrein en kunnen ook de bewoners van Duinzigt en het Benoordenhout meepraten en hun bezwaren laten horen.
Anne Mulder
Anne Mulder
Opvallend genoeg was het destijds wethouder Anne Mulder - en nu lijsttrekker van de VVD - die dit plan van de hand wees. Volgens hem had de annexatie 'geen meerwaarde'. Wassenaar werkt al druk aan de plannen voor de nieuwbouw op het ANWB-terrein. Een grenscorrectie zou daarom te laat komen. 'Een eventuele grenscorrectie heeft vanwege de lange doorlooptijd geen invloed op deze procedure.'
Cultureel centrum met bibliotheek
Maar blijkbaar vindt de VVD het toch een goed idee, getuige het voorstel om de locatie alsnog te annexeren. De partij lanceert zaterdag - op de landelijke startdag van de VVD-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen - het actieplan 'Benoordenhout Gezond'. Daarin staan zeven punten om 'te voorkomen dat het Benoordenhout onherkenbaar wordt veranderd'.
oversteekplaats Benoordenhoutseweg foto Alexander Mullenders
oversteekplaats Benoordenhoutseweg foto Alexander Mullenders
Na het eerste punt over de annexatie, pleiten de liberalen voor een cultureel centrum (inclusief bibliotheek). Verder moeten nieuwe plannen worden afgestemd op de behoeftes van de huidige bewoners. Ook moet de verkeersveiligheid omhoog, zodat voetgangers en fietsers veilig kunnen oversteken op drukke verkeerswegen zoals de Van Alkemadelaan.
'Benoordenhout moet Benoordenhout blijven'
De VVD wil ook dat er een maximumaantal woningen wordt vastgesteld voor het Benoordenhout. De reden: 'Omdat men wil dat Benoordenhout wel Benoordenhout blijft, met al haar belangrijke voorzieningen, fijne winkels en voldoende parkeerplekken.' Volgens de partij moet worden voorkomen dat de wijk 'dichtslibt'.
Ziekenhuis Bronovo Foto Google Maps
Ziekenhuis Bronovo Foto Google Maps
Sterker nog, de wijk moet beter bereikbaar worden. Bijvoorbeeld door het terugbrengen van bus 18. 'Voor het Benoordenhout zijn de mogelijkheden na het schrappen van bus 18 erg schraal', aldus de VVD. Als laatste punt wordt ook Bronovo genoemd: als het bestuur van het ziekenhuis besluit om te vertrekken, moet deze plek bestemd blijven voor de zorg - in de hoop dat er een nieuw zorgcentrum op deze plek terugkomt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!