Massaal in quarantaine: na lockdown moeten horecazaken nu noodgedwongen dicht door personeelstekort

© Unsplash
DEN HAAG - Het gaat hard met de besmettingen de laatste tijd. Zo hard dat er op verschillende plekken een personeelstekort ontstaat. Zo ook in de horeca, die net weer open is. Op de Grote Markt is maar de helft van de zaken open, ook Kaai13 aan de Dunne Bierkade en Walter Benedict op de Denneweg zijn tot en met woensdag dicht.
'Een kwart van het personeel zit ongeveer thuis', vertelt Maarten Hinloopen over zijn zaken op de Grote Markt. Dat zijn niet alleen besmettingen maar ook mensen die in quarantaine zitten vanwege een besmette huisgenoot. En daarom kan hij maar de helft van de zaken open houden. 'De Boterwaag was van het weekend dicht, maar is nu weer open.'
Maar er is licht aan het eind van de tunnel denkt Maarten. Melden eerst nog vijf of zes mensen per dag zich ziek, nu is dat nog één of twee. 'Het zijn dagkoersen maar ik heb het idee dat het hoogtepunt geweest is.'
Personeel nu niet te zwaar belasten
Toch heeft hij deze personeelsproblemen liever nu dan als het lente is. 'We gaan liever deels dicht dan dat we half staan te worstelen. Dan ga je de mensen die je over hebt zwaar belasten.' Daarnaast krijgt de horeca dit kwartaal nog coronasteun van de overheid.
Structureel personeelstekort
Dat het lastig is om aan personeel te komen maakt het deze periode niet makkelijker. Doordat de horeca veel dicht was zijn mensen andere banen aan zoeken. 'Maar mensen die nu bij de GGD werken komen op een gegeven moment weer los', zegt hij. En dat verwacht bij ook van mensen bij de bezorgdiensten.
Dat lost het personeelstekort voor de langere termijn niet op. 'Het is een structureel probleem', zegt Maarten die ook voorzitter is van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. 'Het is zorgelijk, want de instroom bij beroepsopleidingen is laag. Dus over twee of drie jaar is het nog erger.' En corona en de vele lockdowns hebben het imago van de horeca geen goed gedaan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!