De kogel is door de kerk: de ANWB verhuist naar Den Haag

Afbeelding: Provast en MVRDV
Afbeelding: Provast en MVRDV
DEN HAAG - De ANWB verhuist naar de Juliana van Stolberglaan in Bezuidenhout. Daarvoor wordt het Koninklijk Conservatorium gesloopt. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Het nieuwe gebouw van de ANWB moet eind 2025 af zijn.
'Het is goed nieuws voor de Haagse economie dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het plan. Dit zorgt namelijk voor banen', zegt wethouder Anne Mulder (VVD). Volgens de wethouder blijven omwonenden betrokken bij het project, zoals bij de ontwikkeling van het kleine park dat op het terrein gaat komen. 'Deze gaan we samen met de omwonenden ontwerpen.' Ook gaat de gemeente onderzoeken of de parkeergarage openbaar toegankelijk kan worden gemaakt.
Het nieuwe kantoor wordt 91 meter hoog. Het was de bedoeling dat de toren 110 meter zou worden, maar daar staken omwonenden een stokje voor. Volgens mediapartner Omroep West zijn buurtbewoners niet te spreken over de plannen en kondigen ze rechtszaken aan tegen het project. Daarmee verwachten dat de bouw van het project daardoor jaren vertraging op kan lopen.
Central Innovation District
In het kantoor van de ANWB komt de alarmcentrale, verkeersinformatie en het ledenserviceteam. Daarnaast komt er een auditorium, een winkel en horeca voor het publiek.
Het plan is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Central Innovation District (CID). Dat is het gebied tussen de drie Haagse stations. De komende twintig jaar moeten er kantoren en woningen komen.
Benoordenhout niet blij
De verhuizing van de ANWB leidt niet alleen tot protest in Bezuidenhout. Bewoners in Benoordenhout zijn niet blij met het vertrek van de ANWB. Het pand ligt net in Wassenaar en die is van plan woningen te bouwen op de locatie. Maar het Haagse CDA en de VVD zijn bang dat Benoordenhout dichtslibt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!