OM: moeder Thijs H. heeft hem beïnvloed in Pieter Baan Centrum

Thijs H.
Thijs H.
DEN HAAG - Op de eerste procesdag in het hoger beroep van drievoudig moordverdachte Thijs H. heeft het Openbaar Ministerie (OM) geluidsfragmenten laten horen van afgeluisterde gesprekken tussen H. en zijn moeder. Volgens het OM belde de 30-jarige verdachte soms vier keer per dag vanuit het Pieter Baan Centrum met zijn moeder en zou het kunnen zijn dat zij haar zoon influisterde wat hij moest vertellen aan behandelaars die onderzoek deden naar zijn psyche.
H. stak op 4 mei 2019 de 56-jarige Etsuko dood in Den Haag, de stad waar hij destijds studeerde. Later keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis in Brunssum (Limburg) en stak hij op 7 mei 2019 nog eens twee mensen dood op de Brunssummerheide. Volgens H. zou hij zijn daden allemaal hebben begaan in psychotische toestand.
Het hoger beroep, waar drie dagen voor zijn uitgetrokken, draait om de vraag of H. volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de moorden. Dat schrijft mediapartner Omroep West. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) houden vol dat H. een langdurige psychose had, maar volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan. Hij werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwang en ging in hoger beroep.

Moeder heeft regierol

H. hoorde maandag de afgeluisterde gesprekken met zijn moeder voorovergebogen en leunend op zijn ellebogen aan. 'Globaal kun je zien dat moeder de regierol heeft', zei een van advocaten-generaal na het afspelen van de geluidsfragmenten. 'Telkens als verdachte iets probeert te zeggen over bijvoorbeeld zijn drugsgebruik, hoor je de moeder zeggen dat dat niet ter zake doet.' De aanklagers vragen zich af in hoeverre H. is beïnvloed door de moeder om tijdens zijn verblijf in het PBC vol te houden dat hij handelde onder invloed van een psychose toen hij de drie moorden pleegde.
Volgens de psychiater van het PBC is de rol van H.'s moeder niet van invloed geweest bij het stellen van de diagnose. 'De rol van mensen die een eventuele beïnvloedende rol hebben, wordt buiten het PBC gehouden.' De psychiater legde uit dat de diagnostiek niet gebaseerd is op wat mensen vertellen over zichzelf, maar dat onder meer naar hun levensloop wordt gekeken.

Dinsdag strafeis

Het horen van de gedragsdeskundigen gaat maandagmiddag verder. In totaal hoort het hof vier gedragsdeskundigen. Dinsdag wordt de strafeis van het OM verwacht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!