Coronamaatregelen worden in drie stappen versoepeld: 'Het land gaat weer open'

Ernst Kuipers bij coronapersconferentie
Ernst Kuipers bij coronapersconferentie
DEN HAAG - 'Het land gaat weer open', dat zei coronaminister Ernst Kuipers (D66) dinsdagavond. In drie stappen worden de coronamaatregelen versoepeld.
'Wat we al hoopten lijkt te kloppen: we zijn beter beschermd tegen het virus.' Daarom kan het kabinet er nu voor kiezen om 'in grote stappen ' weer open te gaan.
Vanaf woensdag geldt er geen beperking meer voor het aantal gasten wat je thuis mag ontvangen en de helft van de tijd mag er weer op kantoor gewerkt worden zo is het advies.

18 februari

Vrijdag 18 februari volgt een volgende reeks versoepelingen. Vanaf die dag mag de horeca en de culturele sector weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs blijft daarbij nog een verplichting, net als in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.
Voor locaties met meer dan 500 mensen geldt nog de verplichting van een zitplaats en een mondkapje. Ook de quarantainetijd wordt verkort, die gaat van zeven naar vijf dagen mits je 24 uur klachtenvrij bent.

25 februari

Een week later, op vrijdag 28 februari, is de verwachting dat het aantal besmettingen nog verder is gedaald waardoor er nog meer versoepelingen zullen worden doorgevoerd.
De normale openingstijden van bedrijven mogen weer gehanteerd worden en wanneer er bij binnen-locaties meer dan 500 mensen zijn en geen vaste zitplaats is wordt een toegangstest verplicht. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Het coronatoegangsbewijs komt te vervallen.
Alle andere maatregelen vervallen, al worden ze nog wel geadviseerd. Het kabinet blijft handen wassen, afstand houden, het dragen van een mondkapje, hoesten in de elleboog, testen bij klachten, zelftesten en vaccineren (inclusief booster) adviseren.

15 maart

Het blijft in het openbaar vervoer en in het vliegtuig verplicht om een mondkapje te dragen. Net als de toegangstesten en het thuiswerken wordt er later gekeken of die mondkapjesplicht later kan komen te vervallen. Daar wordt door het kabinet op 15 maart naar gekeken.
Een coronatoegangsbewijs (QR-code) wordt in Nederland dus uitgefaseerd, echter blijft deze wel gelden in andere landen.

Rutte afwezig

Het was voor het eerst dat premier Mark Rutte (VVD) niet bij een persconferentie over coronamaatregelen aanwezig was. Hij was in de Eerste Kamer voor een debat over de regeringsverklaring van kabinet-Rutte IV.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!