Hoe ziet de stad er in 2050 uit? In het stadhuis kan je daar achter komen

Wethouder Anne Mulder krijgt uitleg over een toekomstscenario
Wethouder Anne Mulder krijgt uitleg over een toekomstscenario © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Hoe ziet Den Haag er over 30 jaar uit? Daar konden bewoners, ondernemers en organisaties de afgelopen tijd via een zogeheten toekomstwijzer over meedenken. De eerste resultaten hiervan worden gepresenteerd in de tentoonstelling 'Den Haag in 2050' en is tot en met 7 maart te bewonderen in het atrium van het stadhuis.
Wat er wordt gebouwd, wat we aan energie gebruiken en hoe we ons groen beschermen: bij Den Haag in 2050 komen verschillende toekomstbeelden aan bod die tot stand zijn gekomen door gesprekken met diverse organisaties en bewoners. Het idee van de tentoonstelling is om hen te betrekken bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie Den Haag.

Verdeeldheid

De eerste resultaten van de toekomstwijzer zijn samengevat in een afbeelding waarop is te zien dat Den Haag op een aantal vlakken verdeeld lijkt. Zo is iets meer dan de helft van de inwoners vóór meer bouwen voor starters, jongeren en studenten. De andere helft ziet dit niet zitten omdat het leidt tot meer hoogbouw en minder woningen voor gezinnen en ouderen.
Ook de onderwerpen waar de meeste Hagenaars het over eens zijn, worden uitgelicht. Zo vinden de meeste mensen het belangrijk om het groen in de stad te beschermen en zo veel mogelijk openbaar vervoer te behouden. Ook moet er meer aandacht komen voor de leegstand van gebouwen, vindt een groot deel van de inwoners.
De eerste resultaten van de Toekomstwijzer Den Haag 2050
De eerste resultaten van de Toekomstwijzer Den Haag 2050

De bewoner centraal

Wethouder Anne Mulder was bij de opening van de tentoonstelling aanwezig en kreeg toelichting op een aantal thema’s. ‘De stad maken we samen. Ik vind het belangrijk dat we onze inwoners betrekken bij de toekomst van de stad en alle ontwikkelingen die plaats gaan vinden. Dit vergroot het draagvlak en heeft een positief effect op de kwaliteit van de plannen.’
Als verdieping op de tentoonstelling wordt op vrijdag 18 februari een webinar georganiseerd waarin experts, maatschappelijk initiatiefnemers en ambtenaren in gesprek gaan. Centraal staat de vraag hoe voor Den Haag ruimtelijk beleid kan worden ontwikkeld waarbij de bewoner centraal staat. Alle inwoners van de stad kunnen het webinar bijwonen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!