Storm Eunice raast over de stad: stadiondak weggewaaid, kerktoren op instorten en woonboten los

DEN HAAG - Na Dudley komt vrijdagmiddag storm Eunice langs, die volgens het KNMI een stuk zwaarder is. Het weerinstituut had dan ook code oranje afgegeven vanaf 14.00 uur, waarbij langs de kust rekening wordt gehouden met windstoten tot 130 kilometer per uur. In dit liveblog lees je over de gevolgen van storm Eunice.
Langs de Sara Burgerhartweg is tijdens storm Eunice een rij bomen omgevallen bovenop de voetbalvelden van sportvereniging T.A.C. '90. De tientallen meters hoge bomen vingen te veel wind en zijn volledig omgewaaid. Deze zijn over de hekken gevallen. Ook is een doel beschadigd, meldt nieuwssite Regio15.

Woonboten op drift

Ook woonboten langs de Troelstrakade zijn in problemen gekomen tijdens de storm. Ze raakten los en dreigden helemaal op drift te raken. De brandweer heeft de eerste woonboot (schuurboot bijbehorend bij woonboot) met touwen weer richting kade kunnen trekken en vast kunnen binden aan een straatlantaarn.De grotere woonboot vereiste meer planning. Uiteindelijk zijn twee duikers te water gegaan om touwen te bevestigen. Daarna konden de hulpverleners met hulp van omwonenden de boot weer naar de kade trekken. Hierdoor kon ook de bewoner eindelijk weer aan land komen.

Torens van kerk in de Elandstraat staan op instorten

Op video's is te zien hoe de kerktorens van de Elandkerk 'dansen' op de wind. Volgens de brandweer staan de torens op instorten. Hulpdiensten zijn ter plaatse en de straat is volledig afgezet. Politie en brandweer roepen nieuwsgierige omstanders op om weg te gaan.
De kerktorens van de Elandkerk staan volgens de brandweer op instorten
De kerktorens van de Elandkerk staan volgens de brandweer op instorten © Ruben van Twillert

Dak van ADO-stadion laat los door harde wind

Door de harde wind van storm Eunice zijn delen van het dak van het ADO Den Haag-stadion aan flarden geblazen. Op beelden is te zien hoe grote platen losraken en verschillende stukken door de lucht vliegen.
Het stadion is inmiddels ontruimd en de omgeving is afgezet. De schade is groot en zal waarschijnlijk toenemen met de piek van de storm nog in het vooruitzicht.

Bomen waaien om

De wind begint merkbaar in kracht toe te nemen en laat dan ook zichtbaar sporen na. Op verschillende plekken in de stad is te zien hoe meerdere bomen met wortel en al zijn omgewaaid. Op het Kleine Loo waaide een boom om op een parkeerplaats en ook een boom op het Koningsplein moest het ontgelden. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

Chemisch toilet waait De la Reyweg op

Een journalist van calamiteitenwebsite Regio15 weet te fotograferen hoe een mobiel chemisch toilet de straat bij De la Reyweg op waait. 'Het verhaal vertelt niet of de Dixi op dat moment in gebruik was', wordt getwitterd.

Havenhoofden Scheveningen afgesloten

De hekken van de havenhoofden in Scheveningen zijn gesloten. Deze 'blokkenpieren' zijn dus niet meer toegankelijk voor wandelaars. Bij situaties met harde wind wordt het havenhoofd vaak ontoegankelijk gemaakt omdat het risico dan groter is dat mensen van de pier waaien.
Update: op foto's is te zien hoe mensen de afzetting negeren en toch de blokkenpier oplopen. Sommigen maken foto's en anderen lijken enkel nieuwsgierig.
De hekken van het havenhoofd zijn gesloten
De hekken van het havenhoofd zijn gesloten © Ivar Lingen

Strandtent Werelds bereid zich voor: 'Het gaat spannend worden'

Kapotte ruiten, hoogwater en daken die er vanaf vliegen: na storm Corrie houden strandtenteigenaren in Scheveningen vrijdagmiddag hun hart vast wanneer storm Eunice voorbij raast. Marco Seitz, eigenaar van strandtent Werelds, heeft ervan geleerd. 'We hebben de ramen afgetimmerd, wanden gestut en het dak extra vastgezet', zegt Seitz bij Bob Staat Op.
Een rij zandzakken en een zandwal van meer dan twee meter hoog moet bescherming bieden tegen eventueel hoogwater. 'Het is twee dagen na volle maan, dan staat het water van zichzelf al hoog', zegt Seitz. 'Als dat samenvalt met het hoogtepunt van de storm, kan het dat het water tot de boulevard komt.'
Tijdens storm Corrie moest een aantal windschermen en ruiten en een pui bij strandtent Werelds eraan geloven. 'Toen was het windkracht acht en volgens mij moeten we nu rekenen op windkracht tien tot elf. Dus dat gaat best wel spannend worden.'
Strandtent Werelds met zandzakken voor de deur.
Strandtent Werelds met zandzakken voor de deur. © Marco Seitz

Code rood voor Zuid-Holland

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de kustprovincies en het waddengebied. De piek van storm Eunice is te verwachten in de namiddag en avond, even zij aan.

Centrale Bibliotheek aan het Spui dicht vanaf 13:00 uur

De Centrale Bibliotheek aan het Spui heeft besloten vrijdagmiddag om 13:00 uur vervroegd te deuren te sluiten. 'Medewerkers moeten ook op tijd thuis kunnen zijn. Daarnaast voelen we ook verantwoordelijkheid naar de bewoners, die het veiligst zijn als ze gewoon binnen blijven', zegt een medewerker.

Geen trams en bussen vanaf 14:00 uur

Vrijdagmiddag vanaf 14:00 uur rijden er geen trams en bussen meer van HTM vanwege de harde wind. Dat meldt het vervoersbedrijf online. De rest van de dag wordt het vervoer niet meer hervat. 'Dit doen we voor de veiligheid van zowel de reizigers als onze medewerkers', zegt een woordvoerder. 'Vanaf drie uur gaat het los, dus we willen onze medewerkers de gelegenheid geven om voor die tijd thuis te zijn.' Via Twitter en haar website houdt het vervoersbedrijf reizigers op de hoogte van de laatste updates.

Bloemenkiosk Charmaine blijft dicht

Vanwege de storm heeft eigenaar Sabrina besloten om de deuren van haar bloemenkiosk Charmaine aan het Loosduinse Hoofdplein gesloten te houden, meldt zij op Facebook. 'Groot gelijk', reageren een aantal inwoners.
Bloemenkiosk Charmaine blijft dicht door storm Eunice
Bloemenkiosk Charmaine blijft dicht door storm Eunice

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!