The Hague Royals profiteert niet in rommelige wedstrijd

© Jos van Moorsel
DEN HAAG - In Sporthal Boshoven (Weert Limburg) speelde The Hague Royals zijn laatste wedstrijd in het reguliere seizoen. In een rommelige wedstrijd kwamen de Hagenaren net tekort om de winst naar zich toe trekken: 66-61. Grote man aan Haagse zijde was “The Viking” Snorri Vignisson met 20 punten.
Het was de avond waar de twee laagst geklasseerde ploegen het tegen elkaar opnamen. De wedstrijd die een voorzichtig, maar vooral rommelig begin kende werd het eerste kwart afgesloten in Limburgs voordeel: 12-7. Het eerste kwart typeerde zich voornamelijk in geforceerde schoten en dramatische schotpercentages met veel turn overs aan beide kanten.
De man die de BNXT-league is binnen komen vallen voor Den Haag, Snorri Vignisson (#33 foto), kwam binnen de lijnen en werd de grote gangmaker voor de Hagenaren. Met iets wat op een doorstart beweging leek frommelde de IJslander zijn eerste punten binnen en begon hoogstpersoonlijk aan een Haagse opmars: 12-9. Waar aan beide kanten driepunters een schaars goed bleken te zijn weet de IJslander het netje van achter de driepuntlijn wél te vinden en trekt de stand gelijk 12-12.

Geelgroene muur

Dan lijkt de wedstrijd op stoom te komen en schiet Sander Hollanders 15-12 binnen vanaf dezelfde afstand voor BAL. Diezelfde Hollanders kan de ontketende Vignisson alleen nog afstoppen door een fout op hem te maken en mag de Haagse IJslander aanleggen vanachter de vrije worplijn: 15-14. Met zijn negen punten op rij en een dosis Haagse bluf brengt hij even later de geel-groenen voor het eerst deze avond op voorsprong: 15-16. Verhoeven als topscorer van BAL zorgt dat het dan een puntje puntje wedstrijd wordt. In het basketbal een term waarmee je aangeeft dat het een close game is maar deze avond zou je zo vrij kunnen zijn om hier wat anders mee te duiden.
The Hague Royals kruipt dan in een zoneverdediging en probeert hiermee een geelgroene muur op te trekken. Bart Bijnsdorp, de sympathieke reus uit Bleiswijk, zet de stand weer gelijk: 22-22.  Even lijkt het dan dat de Hagenaren last krijgen van een nervous breakdown als zij in de laatste seconden van het kwart toeschouwer zijn van een perfecte Limburgse balmovement die fraai wordt afgerond en zodoende de heren kunnen gaan rusten met een minimale achterstand van 4 punten: 32-28.

Air-ballen

Het derde kwart begint met balbezit voor Den Haag. Tom Ackermans mist z’n drietje maar pakt fel zijn eigen rebound en scoort zijn eerste twee punten van de wedstrijd. Limburg grossiert dan in zogenaamde air-ballen waar de Haagse Amerikaan Arben Camaj van weet te profiteren en de stand weer gelijktrekt: 34-34. Te vroeg in dit kwart loopt Bart 'TripleB' Bijnsdorp dan tegen zijn 3e fout aan en kan coach Samson niets anders doen dan Bijnsdorp plaats te laten nemen op de bank (immers bij 5 fouten is het einde oefening in het basketbal). Hier profiteert met name aan Limburgse kant Verhoeven van 36-34 en wordt zo de eerste man aan de kant van Limburg in de dubbele cijfers.
Het blijft dan voor beide ploegen punten sprokkelen en is het eigenlijk wachten op de man in vorm Snorri Vignisson die de trekker voor The Hague Royals kan overhalen. Tot grote opluchting aan de kant van BAL besluit coach Samson, om volstrekt onduidelijke redenen, dat vooral niet te doen en Vignisson te laten zitten. Max van den Heuvel mag dan een bommetje raak knallen voor 48-42. En zo verdwijnen de Limburgers langzaam aan de horizon: 50-44.

Langeafstandsraket

Daar waar The Hague Royals alleen het tweede kwart wisten te winnen met slechts een punt verschil zal het een lastige opgave worden het verschil van zes goed te kunnen maken. Max van den Heuvel schiet zijn derde drietje raak en is het verschil opeens 9. Maar wie anders deze avond dan cultheld Vignisson schiet dan ook een langeafstandsraket raak en neutraliseert hiermee de Limburgse schoten: 53-47. Vignisson is op dat moment overal op het Limburgse parket te vinden en moet wederom afgestopt worden met een fout zodat hij het verschil kleiner kan maken vanaf de vrije worp lijn: 53-49. Het verschil blijft echter steeds 6 in Limburgs voordeel.
De dekselse Max van den Heuvel knalt dan voor Weert zijn 4e driepunter raak na een hopeloos schot van Royal Knepa: 58-49. Een open lay up van Kumelis zijn “slechts” twee punten waard en lopen de Limburgers langzaam weg: 58-51.

Momentum

Als Bijnsdorp dan weer tussen de lijnen komt lijkt de rust defensief wedergekeerd voor de Hagenaren en kunnen zij de achtervolging in gaan zetten. Snorri Vignisson zet dan zijn 20e punt op de borden en houdt de hofstedelingen hoogstpersoonlijk in de wedstrijd: 60-55. Wat Den Haag dan nodig heeft zijn stops maar daar slaagt de ploeg van Bert Samson niet in en scoren de Limburgers te makkelijk 63-55. Met nog 3 en halve minuut op de klok weten de Hagenaren in de persoon van Bart Bijnsdorp toch dichterbij te komen en dunkt hij het verschil terug naar 5 (63-58).
Het momentum ligt dan volledig bij de geel-groenen en zijn het vooral Bijnsdorp en Vignisson die vooropgaan in de strijd. Bijnsdorp schiet één vrije worp raak en Vignisson trekt nog maar eens een rebound uit de lucht wat weer balbezit voor Den Haag betekend. Met nog anderhalve minuut op de klok is het letterlijk all 2 play for. Sander Hollanders gooit dan een drietje erin voor de Limburgers en vlucht Den Haag in een timeout: 66-61 Met nog één minuut is het Haags balbezit. Ackermans mist zijn drietje waar de bal ongelukkig uit de ring draait en is de wedstrijd feitelijk gepeeld. Coach Samson is dan zo sympathiek om zijn bril aan de scheidsrechters uit te lenen die een harde fout over het hoofd zien en zodoende Limburg de overwinning uit het vuur sleept en daarmee de zeventiende nederlaag op rij toebrengt aan de residentie bewoners.

Doek gevallen

Hiermee is het doek gevallen over de Nederlandse nationale fase in de BNXT League. The Hague Royals kunnen zich nu gaan opmaken voor de cross-border fase in Elite Silver. Okapi Aalst, Phoenix Brussels Basketball en RSW Liège Basket zullen hierbij aansluiten samen met de Nederlandse Team Aris Leeuwarden, Bemmel, Apollo Amsterdam, Den Helder Suns en Basketbal Academie Limburg. Drie Belgische clubs zullen hier nog bij aansluiten.
Deze clubs gaan strijden in de Elite Silver voor het laatste ticket voor de playoffs. Nederlandse clubs die de strijd aangaan met Belgische ploegen in nooit eerder geziene confrontaties. Nieuwe rivalries en titanenstrijden gegarandeerd in ons eigen Haagse Sportcampus Zuiderpark dus zeker de moeite waard omdat met eigen ogen te gaan aanschouwen.        

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!