Verhuizing 91-jarige vader deed Joris Wijsmuller (HSP) besluiten: tijd om plaats te maken

Joris Wijsmuller
Joris Wijsmuller © Den Haag FM
DEN HAAG - De vader van Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) hielp zijn zoon om een punt achter zijn lange politieke carrière te zetten. Dat zei het gemeenteraadslid zaterdag in een afscheidsinterview in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) verlaat na de gemeenteraadsverkiezingen de gemeentepolitiek. Wijsmuller is dan 24 jaar lang het boegbeeld van de lokale partij geweest. 'Na zes keer lijsttrekker te zijn geweest, is het mooi geweest. Op een gegeven moment is het tijd om plaats te maken voor een nieuwe generatie', zei het gezicht van de HSP eerder al. Fatima Faïd is lijsttrekker bij de komende verkiezingen.
Precies een jaar geleden nam Wijsmuller het besluit, toen zijn vader ging verhuizen. 'Mijn vader is inmiddels 91 jaar, die moest verhuizen uit het huis waar hij al bijna zestig jaar woonde en ook zelf had laten bouwen. Dat leek ook een heel moeilijke keuze te worden met veel sentiment, maar mijn vader zette die knop om en hij wilde gewoon verder naar de volgende stap. Dat was voor mij echt een goede les en die heb ik mij ter harte genomen.' En zo kwam Wijsmuller tot het besluit om na 24 jaar plaats te maken.

'Politiek zwaarste portefeuilles'

Hij heeft niet lang zitten tobben over zijn beslissing. 'Dat was wel even een moment om een knoop door te hakken', vertelt hij. 'Maar als die knoop eenmaal is doorgehakt, dan ontstaat er weer ruimte. Nee, het is goed. Het is gewoon goed zo', zegt hij.
Wijsmuller was van 2014 tot en met 2018 wethouder namens de Haagse Stadspartij. Zijn belangrijkste dossiers waren de ontwikkelingen in het Spuikwartier (cultuurcomplex Amare en twee woontorens), de vluchtelingencrisis en een nieuw cultuurplan. Samen met vijf andere wethouders vormde hij het college, terwijl in het vorige college nog acht wethouders het werk deden. 'Weinig wethouders, heel veel werk. En ik had de politiek zwaarste portefeuilles', blikte hij terug.

'Ik heb dit nooit in mijn eentje gedaan'

Hij is trots op wat hij heeft bereikt als raadslid en wethouder in die bijna kwart eeuw tijd. Hij noemde de Maakhaven, de Groene Mient, Wooncoöperatie Roggeveenstraat en Buitenplaats Ockenburgh. 'Allemaal initiatieven vanuit bewoners, die wij als gemeentebestuur hebben geholpen.'
Ook al was Wijsmuller 24 jaar lang het gezicht van de Haagse Stadspartij, hij stond er zeker niet in zijn eentje voor. Hij noemde en roemde raadslid Peter Bos, die vanaf het begin af aan al aan zijn zijde stond. 'Zonder Peter Bos had ik dit nooit, never nooit kunnen doen', zei hij over zijn ondersteuning als eenpitter in de raad. Hij spreekt ook zijn dank uit voor de fractievertegenwoordigers. 'Ik heb dit nooit in mijn eentje gedaan.'
Wat Wijsmuller nu gaat doen? Dat weet hij nog niet precies. Maar één ding is zeker: hij blijft zich inzetten voor zijn omgeving. 'Ik ga bijvoorbeeld stukjes schrijven voor de wijkkrant van de Rivierenbuurt, daar woon ik.'
Luister hier het afscheidsinterview met Joris Wijsmuller in Spuigasten terug

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!