'Beestachtig druk' weekend, brandweer Haaglanden kreeg 3.000 meldingen tijdens stormen

Brandweer bij kerk Elandstraat
Brandweer bij kerk Elandstraat © Regio15
DEN HAAG - 'Het was beestachtig druk', zegt brandweercommandant Esther Lieben over het stormachtige weekend. Al het personeel werd ingezet tijdens de drie stormen die over het land trokken. In de regio Haaglanden waren er 3.000 meldingen van stormschade.
De brandweer rukte 1.500 keer uit voor stormschade in de regio. De andere meldingen gingen bijvoorbeeld naar de plantsoenendienst van de gemeente. Het hoogtepunt was vrijdag tijdens storm Eunice, toen kwamen er 1.000 meldingen binnen bij de brandweer. Maar ook zaterdag en zondag was het nog druk met 300 en 200 incidenten in Haaglanden. Lieben gaat ervan uit dat de helft van de meldingen uit Den Haag kwam.
Storm Franklin ging zondag gepaard met ontzettende windstoten, zegt Lieben bij Haags Bakkie. 'Het heeft mensen echt paniek gegeven. Het klapt op de pui en houdt die het nog wel? Het is angstaanjagend.'
De Bond van Verzekeraars maakte maandag bekend dat de drie stormen landelijk hebben geleid tot ruim een half miljard euro aan schade.

Wie bel je?

Toch kan je niet alles opvangen. 'De grootste bottleneck is de meldkamer, want iedereen begint te bellen.' Op een gegeven moment was het vrijdag zo druk dat 112 overbelast was. 'Hoe vervelend het ook is dat er dakpakken van je dak vliegen, een hartinfarct en verkeersongevallen moeten ook nog doorkomen.' En daar is geen systeem op aan te passen, zegt Lieben. Daarom is het belangrijk om te weten wie je moet bellen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!