'Het bos is nu nog heel gevaarlijk', gemeente roept op niet naar het bos te gaan

Omgewaaide boom Langoed Clingendael
Omgewaaide boom Langoed Clingendael © Haags groen
DEN HAAG - 'Blijf weg uit onze bossen', die oproep doet de gemeente. De drie stormen waar Den Haag mee te maken heeft gehad hebben gezorgd voor veel beschadigde en omgewaaide bomen in de stad. Die moeten opgeruimd worden voor de gevaren voorbij zijn. Eerst worden de bomen in de stad opgeruimd voor er wordt gewerkt in de bossen.
Omdat er nog geen compleet beeld is van de schade in de bossen roept de gemeente op om het bos de komende dagen te mijden. 'Het bos is nu nog heel gevaarlijk. Het risico dat omgewaaide bomen tegen andere bomen aanhangen en alsnog naar beneden vallen, is mogelijk. De combinatie van regen en wind zorgen er nu voor dat ook meer bomen met kluit en al omvallen', zegt groen-expert Albert-Jan van de Scheur.
'Ook is de kans op takbreuk groot, doordat takken nog in andere takken hangen of omdat een gescheurde tak alsnog afbreekt. Takken die vanuit de hoogte vallen, kunnen zeer gevaarlijk zijn voor mens en dier. Door het weer verwachten we dat er nog meer naar beneden komt dan nu bij ons bekend is.'
Wandelaar op zaterdag in Meer en Bos
Wandelaar op zaterdag in Meer en Bos © Richard Mulder

Dudley, Eunice en Franklin

In de afgelopen dagen gingen er drie stormen (Dudley, Eunice en Franklin) over ons land. In Den Haag zorgde de stormen ervoor dat 150 bomen zijn omgewaaid of beschadigd zijn geraakt. 'Monsterstorm Eunice bracht de grootste klap toe', zegt Michel Romeijn, voorman Boomverzorging van het Haagse Groenbedrijf.
'Na drie stormen maakt ons groenbedrijf overuren om alle omgewaaide bomen op te ruimen', zo tweet de gemeente maandag. Daarbij worden eerst omgewaaide bomen in de straten, de wegen en plantsoenen geruimd. 'Daarna gaan we ook de paden in de grote groengebieden zoals Landgoed Marlot, Landgoed Clingendael, het Zuiderpark en Meer en Bos opruimen”, zegt groen-expert Albert-Jan van de Scheur van de gemeente', zegt groen-expert Albert-Jan van de Scheur.
Boom op wandelpad in Meer en Bos
Boom op wandelpad in Meer en Bos © Richard Mulder

'Krankzinnige werkdagen gemaakt'

De afgelopen dagen is er al hard gewerkt om bomen te ruimen. 'De afgelopen dagen hebben in totaal 25 ploegen van boomverzorgers, grondmannen met kettingzagen, kraanmachinisten en vrachtwagenchauffeurs krankzinnige werkdagen gemaakt om de stad veilig te stellen. Er is opgeschaald toen dat nodig was en we hebben zelfs twee torenkranen ingezet om bomen weg te tillen. We hebben overuren gemaakt', vertelt Romeijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!