KNVB geeft groen licht voor overname ADO Den Haag door het Spaanse Globalon

DEN HAAG - Globalon Football Holdings mag de nieuwe eigenaar van ADO Den Haag worden. Dat meldt mediapartner Omroep West. De licentiecommissie van de KNVB heeft besloten om dit in Spanje gevestigde voetbalconcern tot de Nederlandse voetbalcompetitie toe te laten. Dit is maandag aan het eind van de middag bekendgemaakt. Voor de ADO-directie is het reden om opgelucht adem te halen. Dankzij de goedkeuring van de KNVB is het nagenoeg zeker dat de club in handen van Globalon komt.
Het wachten is nu alleen nog op het oordeel van de rechtbank over het plan om de vele schulden van ADO te saneren, schrijft Omroep West. Aanstaande vrijdag doet de rechter uitspraak. De rechtszaak over het betreffende voorstel heeft op dinsdag 8 februari plaatsgevonden.
Tijdens deze zitting maakte de rechter er een belangrijk punt van dat de KNVB op dat moment nog niet met de komst van Globalon had ingestemd. Hij benadrukte dat het cruciaal is dat dit zou gebeuren, vanwege een belangrijke voorwaarde van de Spanjaarden: als de voetbalbond geen groen licht geeft, heeft Globalon het recht om zich terug te trekken.
Akkoord met schuldeisers
In dat geval zou er geen geld zijn om de schuldeisers te betalen, aangezien de benodigde ongeveer 1,2 miljoen euro voor rekening van Globalon moet komen.
Alleen als dat bedrag wél beschikbaar is, kan de rechtbank instemmen met het saneringsplan. Dit is tot stand gekomen in het kader van de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Aan de hand hiervan kan een faillissement worden afgewend als met de schuldeisers een akkoord wordt bereikt. Met de ongeveer 140 crediteuren van ADO is dat gelukt.
Ontbindende voorwaarde
Dat Globalon binnenboord blijft en het geld wil betalen, is desondanks voor de rechtbank nog niet voldoende. Ze bekijkt óók of met het voorgelegde WHOA-akkoord de belangen van alle schuldeisers goed zijn gediend. Bovendien moet er min of meer zekerheid zijn dat ADO een gezonde toekomst tegemoet gaat.
Mocht de rechtbank het WHOA-akkoord alsnog afwijzen, dan geldt ook dít als ontbindende voorwaarde bij de overeenkomst die ADO en Globalon met haar Amerikaanse moederbedrijf Bolt begin november hebben gesloten. De club staat in dat geval met lege handen.
Groep Lentze/Jol
Tegelijkertijd dreigt dan het gevaar dat de schuldeisers zelf het geld gaan vorderen dat ze nog van ADO tegoed hebben. Omdat de club nauwelijks iets in kas heeft, is in die situatie de kans groot dat ADO bankroet gaat.
ADO heeft nu nog het Chinese bedrijf United Vansen Sports (UVS) als eigenaar. UVS ziet niets in de komst van Globalon en heeft liever dat de club in zee gaat met de investeringsgroep van de Haagse vastgoedbelegger Jeroen Lentze, ADO-icoon Martin Jol en enkele zakelijke partners. Deze Groep Lentze/Jol gold lange tijd als kansrijke gegadigde, maar verdween afgelopen najaar langzaam maar zeker uit beeld. Ook leek UVS zich uiteindelijk te hebben neergelegd met de komst van Globalon, maar kort voor de recente rechtszaak meldde zich ineens de Haagse advocaat Christiaan Mensink.
Alsnog bezwaar
Namens UVS tekende hij alsnog bezwaar aan tegen de gang van zaken. In de rechtbank verklaarde Mensink dat ADO beter af is met Lentze/Jol dan met Globalon. Zijn opmerkingen zal de rechtbank de komende dagen meenemen in de beoordeling van het WHOA-akkoord.
ADO en de externe herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger hoopten dat de licentiecommissie van de KNVB begin februari al zou instemmen met de komst van Globalon. In plaats daarvan vroeg het adviescollege juist om méér informatie over dit Spaans/Amerikaanse voetbalbedrijf.
Betrouwbare eigenaren
Dat komt omdat het voor de KNVB van belang is om zeker te weten dat de Nederlandse clubs betrouwbare eigenaren hebben. Zij moeten daarom laten zien waar hun kapitaal vandaan komt.
Globalon diende als gevolg daarvan opheldering geven over haar internationale investeerders. Hiertoe behoren partijen uit Amerika en Qatar. Hoe de besluitvorming binnen de licentiecommissie precies tot stand is gekomen, is niet bekend. De vergaderingen zijn niet openbaar.