Kerk Elandstraat weer stabiel na storm Eunice: 'Er is geen gevaar meer'

Brandweer in de Elandstraat tijdens storm Eunice
Brandweer in de Elandstraat tijdens storm Eunice © Regio15
DEN HAAG - Het waren bijzondere beelden vrijdag van de kerk in de Elandstraat in het Zeeheldenkwartier. Door storm Eunice bewoog een van de torenspitsen heen en weer. Zaterdag zijn er noodreparaties gedaan waardoor de torenspits stabiel bleef, ook tijdens storm Franklin. Dinsdag wordt het dak gecontroleerd samen met een dakdekker.
Het gaat nu heel goed met de kerk, zegt Alex Keijzer, bestuurslid van de parochie, over de De Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk. Inmiddels heeft hij met de gemeente gesproken en die ziet geen gevaar meer. 'De gemeente geeft alles vrij, gebaseerd op de noodreparatie en de inschatting van de wind. Er is geen gevaar meer voor losse delen die van het dak kunnen komen.'
De Elandstraat werd vrijdag twee keer afgezet vanwege de wankelende torenspits. Eerder die dag moesten omliggende bewoners tijdelijk hun huis uit. Uiteindelijk bleek er geen sprake van instortingsgevaar. 'Ik had er wel een goed gevoel bij, ik had niet het gevoel dat hij naar beneden komt', blikt Keijzer terug.
Stabiel
Volgens Keijzer is de constructie van de negentiende-eeuwse kerk nu gestabiliseerd. In de kerk was een balk beschadigd en verschoven, maar dat is inmiddels gerepareerd. 'Sinds zaterdagavond is het stabiel gebleven, dus dat is even geen zorg qua veiligheid.'
Toch laat Keijzer de hekken op de stoep en het fietspad in de Elandstraat nog even staan totdat hij dinsdag samen met een dakdekker het dak heeft geïnspecteerd. 'Ik wil niet het risico lopen dat er toch nog iets los zit.' Samen met de gemeente worden de torenspitsen nog eens geïnspecteerd en wordt er een reparatieplan gemaakt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!