Gemeente betaalt misschien mee aan torens op plek voormalig ministerie Bezuidenhout

Voormalig ministerie van Sociale Zaken staat aan de Anna van Hannoverstraat
Voormalig ministerie van Sociale Zaken staat aan de Anna van Hannoverstraat
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat mogelijk meebetalen aan de bouw van de torens op de plek waar nu nog het voormalig ministerie van Sociale Zaken staat aan de Anna van Hannoverstraat. Op die manier moet het project worden vlotgetrokken nadat de Haagse gemeenteraad allerlei aanvullende eisen had gesteld. Dat blijkt uit een brief van wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) aan de gemeenteraad.
De bedoeling is dat op de plek van het voormalige ministerie een aantal torens komt te staan. Met daarin ruimte voor tussen de duizend en 1200 woningen. Verder moeten er kennis- en technologiebedrijven in worden gehuisvest. Ook is er ruimte voor voorzieningen als huisartsen en kinderopvang, parkeren, winkels en horeca.
Maar de gemeenteraad had moeite met de voorstellen en paste die op enkele belangrijke punten aan. De nieuwbouw mag nu niet hoger worden dan 75 meter. Dat meldt mediapartner Omroep West. Verder legde de raad vast dat dat tenminste dertig procent van de woningen sociale huur moet worden.

Drie scenario's

Wethouder Mulder ging daarom in overleg met de ontwikkelaar van het project, Vorm. Dat leidt nu tot drie scenario's voor hoe het verder moet met het veelbesproken bouwproject. De eerste is een rechtszaak, de tweede is bouwen binnen de grenzen die de raad heeft gesteld en de derde is het opnieuw aanpassen van de plannen.
Volgens de wethouder is een rechtszaak mogelijk omdat nu door de gemeente andere eisen worden gesteld dan eerder afgesproken. Het zou zelfs, stelt Mulder, tot een succes kunnen leiden voor de ontwikkelaar. Toch geeft Vorm hieraan geen voorkeur. 'Een rechtsgang kost hem ook veel moeite en voornamelijk tijd.' Daarnaast biedt dat ook geen zekerheid dat het complex er alsnog komt.

Bijdrage van de gemeente

Daarom lijken de twee andere scenario's op dit moment het meest waarschijnlijk. Maar ook die kennen nadelen. Want als de bouwer zich helemaal houdt aan alle wensen van de gemeenteraad, dan wordt het voor hem moeilijker om het project financieel rond te krijgen. Mulder: 'Hierbij is het aannemelijk dat er een bijdrage van de gemeente nodig is ter compensatie.'
Om het zover te laten komen, is het wel nodig dat verlangde bedrag goed wordt onderbouwd. En er is nog een ander probleem: dat geld is er nu simpelweg nog niet. Daarom moet de wethouder ernaar op zoek. Verder kent deze variant ook nog andere risico's. Het uitwerken ervan kost tijd. De ontwikkelaar kan het complex in die periode ook alsnog verkopen of toch nog een juridische procedure beginnen. 'Dit kan leiden tot ernstige vertraging', zegt Mulder.

Opnieuw aanpassen

De derde variant is het opnieuw aanpassen van de plannen met extra vierkante meters. Dit scenario zou sneller kunnen worden uitgevoerd en spaart de gemeente ook geld. Toch is de wethouder er geen voorstander van omdat het complex dan wel heel groot wordt en er wordt afgeweken van de laatste eisen die de raad eraan heeft gesteld.
Vandaar dat hij kiest voor de tweede variant: bouwen volgens de eisen van de raad en een eventuele bijdrage uit de gemeentekas. Daarover gaat hij nu verder in gesprek met Vorm. Wanneer dat tot resultaten zou kunnen leiden is nog niet bekend. 'De woningnood is hoog in Den Haag, ik hoop daarom dat we snel verder kunnen met het project', zegt de wethouder in een verklaring.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!