Hoe stemhulp 'Steffie' de gemeenteraadsverkiezingen voor iedereen begrijpelijk maakt

Stemhulp Steffie | Afbeelding: Leer Zelf Online
Stemhulp Steffie | Afbeelding: Leer Zelf Online
DEN HAAG - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, maar zijn niet voor elke inwoner even toegankelijk. Daarom zet de gemeente voor het eerst een stemhulp in voor mensen die verstandelijk beperkt zijn of moeite hebben met lezen. Stemhulp Steffie legt eenvoudig uit hoe het stemmen werkt en wat de politieke stellingen inhouden.
Mensen met een beperking of waarbij lezen meer inspanning vereist, maken een stuk minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Met Steffie hoopt de gemeente deze kloof te dichten. ‘Stemhulp Steffie helpt stemgerechtigden om zich op een laagdrempelige manier voor te bereiden op de verkiezingen’, aldus wethouder Kavita Parbhudayal, die de digitale stemhulp officieel in gebruik stelde.

Beleidstaal

Steffie biedt hulp door alle teksten voor te lezen en door waar nodig een neutrale uitleg te geven bij ingewikkelde politieke stellingen en woorden. Parbhudayal: ‘Tegelijkertijd leren stadsbestuurders zoals ik er ook van. Wij zijn elke dag met beleidstaal bezig. Steffie drukt ons op het hart dat wat wij dagelijks opschrijven best simpeler en toegankelijker kan.’
Steffie is voor het eerst ingezet tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, toen maakten meer dan één miljoen mensen gebruik van de stemhulp.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!