Proef met themastemmen in Benoordenhout, Rustenburg-Oostbroek, Bohemen en Meer en Bos

© Unsplash
DEN HAAG - In de wijken Benoordenhout, Rustenburg-Oostbroek, Bohemen en Meer en Bos wordt deze verkiezingen een proef gedaan met themastemmen. Na de verkiezingen krijgen inwoners een vragenlijst waarmee ze aan kunnen geven welke thema's belangrijk zijn in hun wijk.
In die wijken kunnen bewoners na de verkiezingen een online vragenlijst invullen over thema's die in die wijken spelen, zoals wonen, een schone wijk of verkeer. De onderwerpen zijn gebaseerd op het coalitieakkoord, de peilingen en thema's uit het kieskompas en de stemwijzer. De uitslag wordt aan de onderhandelaars en schrijvers van het nieuwe coalitieakkoord gegeven.
'Wij zijn de eerste gemeente in Nederland die zo’n proef uitvoert. Op deze manier blijven we zoeken naar nieuwe manieren om ieders mening te horen en om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvorming van de gemeente. Ik ben hier trots op, en ik ben benieuwd naar de resultaten', zegt wethouder Martijn Balster (participatie). Het experiment is een uitkomst na het aangenomen initiatiefvoorstel 'Gooi die luiken open' van Hart voor Den Haag.

Verschillende wijken

De drie wijken die zijn uitgekozen vanwege het verschil qua inwoners, bijvoorbeeld op het gebied van opleidingsniveau, gemiddeld besteedbaar inkomen en migratieachtergrond. 'Maar ze zijn wel samen representatief voor de inwoners van Den Haag', aldus de gemeente. Er is bij de selectie ook gekeken naar de opkomst bij de verkiezingen en naar wijken met veel en weinig inwoners.
Bewoners van de wijken krijgen na de verkiezingen een uitnodigingsbrief om online hun stem uit te brengen. Na de proef komt er een evaluatie om te onderzoeken of het voor herhaling vatbaar is.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar op 14, 15 en 16 maart. Hier lees je meer verhalen over de verkiezingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!