Haags Hitteplan ligt klaar voor hete zomer: koelteplekken en water voor ouderen en daklozen

Foto ter illustratie: PXHere
Foto ter illustratie: PXHere
DEN HAAG - We hebben net drie flinke stormen achter de rug, dus je kan je misschien nog weinig voorstellen bij een bloedhete zomer. Toch is de gemeente al voorbereid met het Haags Hitteplan. 'Met een goede voorbereiding zijn veel gezondheidsproblemen tijdens een hittegolf te voorkomen', zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid
Het hitteplan is bedoeld om kwetsbare inwoners te beschermen tegen gezondheidsrisico's als het heel warm is. Het Haagse Hitteplan lijkt dan ook op het nationale hitteplan. Het plan richt zich vooral op 75-plussers die nog zelfstandig wonen en op daklozen.
Met het hitteplan ligt er een duidelijk draaiboek klaar voor als het een hete zomer wordt. Zo zijn er afspraken gemaakt met maatschappelijke organisaties over wie wat doet. De gemeente richt zich specifiek op ouderen. Alle 75-plussers krijgen een brief en er worden speciale waterflessen met een informatie-etiket uitgedeeld door thuiszorgmedewerkers. Ook daklozen krijgen die flessen.
Afbeelding: gemeente Den Haag
Afbeelding: gemeente Den Haag

Afkoelen en schuilen voor de hitte

In de wijken komen speciale koelteplekken waar mensen kunnen afkoelen en schuilen voor de hitte. Dit kan een bedrijf zijn met een kantine met airconditioning, een bibliotheek, maar ook kerken of moskeeën. Voor een aantal locaties zijn daarover afspraken gemaakt.
Het Klimaatverbond is enthousiast over het Haags Hitteplan en hoopt dat andere steden volgen. 'Hitte is een van de gevaarlijkste gevolgen van klimaatverandering. Door de inzet van de gemeente, maatschappelijke organisaties, mantelzorgers en buren kan veel leed worden voorkomen. Het lokale hitteplan van Den Haag is een prachtige werkafspraak daarvoor', zegt Madeleen Helmer namens Klimaatverbond Nederland.
Afbeelding: gemeente Den Haag
Afbeelding: gemeente Den Haag

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!